AcasăDIVERSEGreen Deal trebuie să ajungă unde merită: coșul de gunoi

Green Deal trebuie să ajungă unde merită: coșul de gunoi

Succesul celui mai ambițios proiect al elitei europene pare și mai îndepărtat după europarlamentare: Green Deal este o politică de lux pe care nu și-o mai poate permite.

Duminică, votul ecologist a scăzut față de vârful înregistrat în 2019, când partidele verzi au obținut 20,5% din voturi.

În pofida eforturilor de mobilizare – precum Generation Climate Europe –  tinerii își pierd interesul: partidele verzi au înregistrat doar 11,9% din voturile persoanelor sub 30 de ani. Potrivit UnHerd,  cifra este chiar mai mică în cazul celor care votează pentru prima dată,  cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani.

Valul isteriei climatice, o aberație

Valul isteriei climatice a fost o aberație: s-a concentrat în mare parte în rândul națiunilor bogate. Era la modă să „salvezi Pământul” atunci când nu duci grija zilei de mâine.  Așa s-au ridicat și îmbogățit activiști de teapa Gretei Thunberg, susținuți de politicieni care au văzut un moment prielnic pentru a ocupa funcții la Bruxelles.  

Dar când preocupările economice trec în prim plan, entuziasmul pentru ecologismul utopic se retrage. Aceasta este o veste proastă și meritată pentru Green Deal-ul Uniunii Europene,  o umbrelă de reglementări dure privind politica industrială radicală, sub care se ascunde Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, în căutarea unui nou mandat.

Aceste reglementări  înseamnă dezindustrializarea unui continent, subminarea sectorului energetic și al agriculturii. Lunile de proteste ale fermierilor europeni au fost dovada că măsurile ecologiștilor  nu au ce căuta în lumea reală.

McKinsey estimează că, la nivel mondial, costul tranziției către renunțarea la hidrocarburi se ridică la 275 trilioane de dolari, adică 7,5% din PIB-ul anual. Obiectivul Comisiei Europene de a crea un Fond european pentru suveranitate pare mai evaziv ca niciodată după alegerile din acest weekend.

O povară de nesuportat pentru alegători

Costurile de punere în aplicare a Green Deal au crescut brusc, afectând chiar proiectele de energie regenerabilă. Multe țări își dau seama că energia eoliană și solară nu mai este accesibilă.

Europa nu poate concura cu legea președintelui Joe Biden privind reducerea inflației și cu pachetul său de 110 miliarde de dolari de subvenții – „investiții” – și granturi. Acestea au fost convingeri de lux, pentru o epocă de lux.

De fapt, ecologiștii contribuie la autosabotarea Europei. Impun reguli dure – de la hrană și mobilitate la clădiri și muncă – în numele fanteziilor unei tranziții verzi.  Fiecare aspect al vieții sub Green Deal a devenit o povară de nesuportat  pentru alegători.

Soluția este la îndemână: la Berlaymont, unde Comisia Europeană își elaborează politicile, trebuie găsit rapid un coș de gunoi pentru nefastul Pact  Ecologic European.

author avatar
Radu Jacotă Redactor