AcasăDIVERSEGrâul și laptele umflă prețurile mondiale la alimente

Grâul și laptele umflă prețurile mondiale la alimente

Prețurile alimentelor la nivel global și-au continuat creșterea în noiembrie, pentru a patra lună consecutiv, o urmare a cererii puternice de grâu și produse lactate, a anunțat  Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În luna noiembrie 2021, acest indice a crescut cu 1,2% comparativ cu octombrie, până la 134,4 puncte, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna iunie 2011.

Organizația ONU avertizează că indicele continuă să se apropie de recordul absolut de 137,6 puncte, înregistrat în februarie 2011.

Laptele praf, untul și pâinea sunt în mare măsură responsabile pentru creșterea generală observată în noiembrie, care ea însăși rezultă din cererea mondială puternică și prețurile foarte mari la materiile prime agricole, în frunte cu grâul.

Indicele FAO al prețurilor la lactate a crescut cu 3,4% față de luna precedentă, deoarece cumpărătorii au căutat „să-și asigure aprovizionarea pe termen scurt în așteptarea înăspririi piețelor”, iar cel al cerealelor cu 3,1%.

„Această creștere se datorează cererii mari asociate cu oferta scăzută, în special pentru grâu de înaltă calitate, precum și temerilor legate de ploile insuficiente din Australia şi posibilitatea modificării măsurilor de export în Federaţia Rusă”, subliniază FAO.

author avatar
Radu Jacotă
245 afisari

1 COMENTARIU

  1. În România, anul acesta, 2021, producție record de grîu.
    România este în primii zece exportatori de grâu din lume an de an.
    „Romania produce de trei ori mai mult grau decat consuma”.
    De ce ar trebui să ne preocupe? Că cei din spatele statului fac gheșefturi?

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

OFICIAL: Jim Ratcliffe a plătit 1,2 miliarde de lire sterline pentru 50% din Manchester United!

Jim Ratcliffe este oficial noul co-proprietar al clubului Manchester United. Miliardarul britanic care a făcut avere în industria petrochimică, fan de o viață al...

Adio, șpagă! Controalele instituțiilor statului, înregistrate video

Toate instituţiile cu atribuţii de control din România vor fi obligate să folosească mijloace foto-audio-video în activitățile desfășurate, potrivit unui proiect de lege depus...