AcasăDIVERSEGrammy: jocurile video primesc în sfârșit ceea ce li se cuvine

Grammy: jocurile video primesc în sfârșit ceea ce li se cuvine

De la muzica din „Zelda” la tema amețitoare din „Super Mario”, sunetul a fost întotdeauna în centrul experienței captivante a jocurilor video.

Anul acesta, Recording Academy, care organizează premiile Grammy în Statele Unite, a realizat acest lucru și va premia, pentru prima dată, cea mai bună coloană sonoră de joc video, duminică seara, la Los Angeles.

Aceasta este o recunoaștere tardivă, de către echivalentul premiilor Oscar pentru muzică, a importanței jocurilor video în cultura populară.

Vor trebui departajați: „Aliens: Fireteam Elite”, cu muzica compusă de americanul Austin Wintory, „Assassin’s Creed Valhalla: Dawn of Ragnarök” și compozitoarea sa americană Stephanie Economou, „Call Of Duty: Vanguard” de muzicianul american Bear McCreary, „Guardians of the Galaxy” de britanicul Richard Jacques și „Old World” de compozitorul american Christopher Tin.

Și acești muzicieni vor profita de o industrie globală a jocurilor pe ecran care s-a apropiat de o cifră de afaceri de 200 de miliarde de dolari până în 2022, potrivit Global Games Market Report.

Mai mult, un sondaj Deloitte realizat în SUA, Marea Britanie, Germania, Japonia și Brazilia a concluzionat că este principala sursă de divertisment pentru generația Z, cei născuți între 1995 și 2010.

Stephanie Economou a declarat pentru AFP că această categorie nouă la Grammy marchează „un pas important pentru ca oamenii să recunoască, în sfârșit, că jocurile video există de ceva timp”.Compunerea unei coloane sonore pentru un joc este „un nou mod de a experimenta și de a asculta muzică”, spune ea.

Pentru Richard Jacques, provocarea constă, de asemenea, în a face ca „muzica să reacționeze la ceea ce face jucătorul” pe consolă. Pentru că totul depinde de „alegerile jucătorului” și de „numeroasele posibilități ale jocului”.

Legăturile dintre muzică și jocurile video sunt atât de strânse încât interpretul de jazz american Jon Batiste – care a câștigat cinci premii Grammy în 2022 – a declarat în 2019 pentru Washington Post că jocul l-a inspirat în copilărie să „creeze teme muzicale amețitoare pe care vrei să le auzi iar și iar”.

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
197 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger