Responsabilitatea este grea pe umerii lui Chris Skaife. „Stăpânul corbilor” din Turnul Londrei, veghează asupra a opt păsări de care depinde supraviețuirea Regatului Unit, iar sarcina sa a fost îngreunată de pandemie.
Conform unei legende ferm menținute, dacă toții corbii ar părăsi turnul, regatul s-ar „prăbuși” și țara ar fi „cufundată în haos”.Sunt opt corbi în captivitate în această cetate istorică de pe malul nordic al Tamisei, unde sunt depozitate bijuteriile coroanei britanice: Merlina, Poppy, Erin, Jubilee, Rocky, Harris, Gripp și Georgie. Potrivit unui decret regal, despre care se spunea că a fost emis de Carol al II-lea în 1630, trebuie să fie în permanență șase păsări la fața locului, dar Chris Skaife, care are grijă de ele de 14 ani, păstrează două „de rezervă, pentru orice eventualitate”. „Cea mai bună este Merlina”, dezvăluie el.
Problemele au venit odată cu blocajul covid din martie – corbii s-au trezit fără vizitatori cu care să se joace sau să fure alimente, provocând temeri că se vor rătăci pentru a găsi ceva de mâncare în altă parte și, astfel, să pună în pericol legenda veche de secole, notează AFP. La ora micului dejun, Chris Skaife, îmbrăcat în uniforma roșie și neagră a „Yeomen”, gardienii turnului, hrănește corbii cu pui și șoareci – meniul preferat. El postează adesea fotografii și videoclipuri cu Merlina pe conturile sale Instagram (@ ravenlogy1) și Twitter (@ ravenmaster1), care au peste 120.000 de fani. Turnul și-a redeschis porțile pe 10 iulie, dar pandemia a avut un efect devastator: potrivit Royal Palaces (HRP), asociația care administrează situl, Turnul Londrei a primit aproximativ 6.000 de vizitatori pe săptămână în octombrie anul acesta, de zece ori mai puțini decât în urmă cu un an. De la redeschiderea turnului, „corbii noștri și-au recăpătat rutina și se descurcă foarte bine”, a asigurat Chris Skaife.