AcasăDIVERSEGeopolitica Mafiei, din Balcani până în Hong Kong

Geopolitica Mafiei, din Balcani până în Hong Kong

Născut din expansiunea democrației și a capitalismului, fenomenul mafiilor continuă să crească într-o perioadă de globalizare. O amenințare majoră la adresa securității colective, criminalitatea transnațională organizată a devenit o putere în sine. 

Conduse de activitățile lor infracționale, dintre care principala rămâne traficul de droguri, organizațiile mafiote investesc din ce în ce mai mult în domeniul economiilor legale în fiecare an.

Fuziunea între stat și carteluri

În Mexic, 15 carteluri de droguri controlează arena politică. Infractorii mexicani au la dispoziție mijloace colosale. Aproape nici o alegere nu scapă influenței lor. Statul este infiltrat. În unele regiuni, putem vorbi chiar de co-guvernare între stat și carteluri, relatează Le Monde.

În Balcani, organizațile mafiote din Albania, Serbia sau Muntenegru s-au transformat în trei decenii, după căderea comunismului, de la rangul de grupări locale la cel de actori cheie în crima organizată internațională.

Și aici, problema este relația strânsă cu statul: în aceste țări, operațiunile criminale sunt orchestrate, cu complicitatea serviciilor secrete, împreună cu diferiți politicieni.

Grupurile sârbe și muntenegrene au preluat traficul de droguri din America de Sud, devenind furnizori majori în criminalitatea organizată în Europa.

Acest tip de relație de fuziune între stat și mafie se găsește în alte țări, unde un sistem totalitar, în special comunist, a dominat până de curând.

Acesta este cazul în Rusia și în alte țări din spațiul ex-sovietic. Organizațiile criminale și-au extins mult timp operațiunile dincolo de leagănul lor caucazian pentru influență mondială.

În Hong Kong, unde, dimpotrivă, democrația s-a retras de când teritoriul a revenit sub controlul Beijingului, triadele funcționează și împreună cu guvernul chinez.

O parte integrantă a societății din Hong Kong, mafiile s-au adaptat, încă din perioada colonială britanică, la schimbările de regim și la prosperitate.

‘Ndrangheta, cea mai periculoasă

În Italia, patria mafiei în sensul literar al termenului,  infractorii au plecat de mult să cucerească lumea. După Europa, Statele Unite și America de Sud, acum își propun să își extindă ramificațiile în Asia și Africa.

‘Ndrangheta calabreză, acum cea mai puternică dintre mafiile italiene, este considerată a fi cea mai periculoasă structură a crimei organizate din lume.

Adaptare la lumea digitală

Criminalitatea informatică reprezintă o adaptare de succes a mafiilor la lumea digitală. Mai multe tipuri de hackeri coexistă pe Internet. Unii, precum colectivul Anonymous, sunt „hacktiviști”; ei susțin că servesc o cauză socială prin blocarea, de exemplu, a site-urilor companiilor poluante sau prin infiltrarea în cea a poliției din Minneapolis în numele luptei împotriva rasismului.

Alte grupuri, cunoscute sub pseudonimele APT 12, APT 41 sau Lazarus, sunt într-un fel „hackeri de stat”, mercenari digitali: atacă administrațiile și companiile  în numele serviciilor secrete, în special rus, chinez și nord-coreean.

Crearea de monede virtuale contribuie, de asemenea, la prosperitatea grupărilor mafiote: criptomonedele sunt adesea folosite în atacurile cibernetice de tip ransomware, spălare de bani legată de traficul de droguri și armament.

author avatar
Radu Jacotă Redactor