Cauta

Gaze pentru iarnă: Europa tremură, Nord Stream 2 face jocurile

După ce Agenţia Federală a Reţelelor din Germania (Bundesnetzagentur, BNetzA) a anunţat marţi suspendarea procedurii de aprobare a gazoductului rusesc Nord Stream 2, răspunsul pe piețele energetice a fost imediat.

Cotaţiile de referinţă la gaze naturale pentru piaţa europeană, cele de la hub-ul TTF din Olanda, au urcat miercuri cu aproape 8%, la 101,30 euro per MWh, cel mai ridicat nivel din 18 octombrie.

Suspendarea a amplificat temerile privind necesarul de gaze al continentului în această iarnă, pe fondul unei lupte globale pentru combustibil.

Gazprom, prin Nord Stream 2,  va începe livrările “posibil” în februarie, au apreciat analiştii de la Goldman Sachs.

Eurasia Group consideră că operațiunile nu vor începe decât în ​​al doilea trimestru din 2022.

Asta înseamnă că Europa nu va putea conta pe gaz suplimentar în lunile următoare, iar Rusia nu-și va depăși obligațiile contractuale(gazoductul Yamal-Europe).

Nord Stream 2 va schimba jocul de aprovizionare în Europa pe tot parcursul iernii, a declarat Carlos Torres Diaz, directorul companiei de consultanță Rystad Energy.

Uniunea Europeană importă 40% din gazele naturale  din Rusia și a început sezonul rece cu cele mai scăzute stocuri din ultimii zece ani.

Construcția Nord Stream 2 a fost demarată în 2018 și finalizată în septembrie 2021. Este prevăzut să livreze 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an direct din Rusia către Europa, suficient pentru a încălzi 80 de milioane de gospodării.

Conducta a fost întotdeauna controversată, deoarece ocolește Ucraina, determinând țări precum Statele Unite și Polonia să avertizeze că va spori influența Moscovei în regiune.

Preţurile gazelor naturale au crescut cu peste 300% anul acesta, iar perspectiva europeană este destul de întunecată.

Experții, organizațiile împotriva sărăciei și militanții pentru mediu susțin că milioane de oameni din Europa ar putea să nu-și permită să-și încălzească locuintețe din cauza facturilor record la gaz și electricitate.

Cercetări recente conduse de Stefan Bouzarovski, profesor la Universitatea din Manchester și președinte al rețelei de cercetare a sărăciei energetice Engager, au descoperit că până la 70 de milioane de gospodării din Europa se luptau deja să-și mențină casele suficient de calde înainte de pandemie.

Creșterea actuală a prețurilor ar putea înrăutăți lucrurile, deși guvernele au luat măsuri pentru a compensa costurile mai mari sau pentru a limita majorările facturilor.

Rystad Energy prezice că întârzierile aprobării Nord Stream 2 ar putea afecta piața de energie chiar și dincolo de această iarnă.

Ultimele stiri

  • Tele-Spa în România: Cum te relaxezi la distanță – beneficiile consultațiilor wellness online
  • Ursula cu Piper(ea) 
  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Exit mobile version