AcasăDIVERSEGarantat în Constituție. Orașul unde se bea apă de izvor

Garantat în Constituție. Orașul unde se bea apă de izvor

Apa care curge din belșug la robinetele Vienei are sursa în inima Alpilor, într-un cadru natural care este mândria locuitorilor capitalei austriece.

În timp ce seceta își pune amprenta asupra întregii Europe, orașul cu aproape două milioane de locuitori face ceva special. Nu are planuri de raționalizare – și din motive întemeiate: are o comoară păzită cu gelozie în munți, la aproximativ 150 de kilometri distanță.

În urmă cu aproape un secol și jumătate, metropola a dobândit un sanctuar de 675 de kilometri pătrați în regiunile Austriei Inferioare și Stiria, fără agricultură, turism și industrie.

În epoca încălzirii globale, a devenit o comoară neprețuită: 70 de izvoare cristaline țâșnesc în abundență, departe de orice poluare a solului, într-un teritoriu de o frumusețe sălbatică, interzis publicului.

„În fiecare secundă ies 10.000 de litri, iar noi luăm 560 de litri pentru Viena”, explică pentru Boursorama îngrijitorul Johannes Zöchling, care este „foarte mândru” să se ocupe de cel mai mare dintre ele din punct de vedere al debitului, numit Kläffer, descoperit la o altitudine de 655 de metri.Se varsă într-un râu numit Salza, situat într-o vale adâncă și nelocuită.

Un tunel de 90 de metri săpat în stâncă duce la maiestuosul izvor subteran, cu apă care va ajunge direct în case, după un tratament minim, în aproximativ 36 de ore.

În timpul Imperiului Austro-Ungar, pentru a învinge holera, a fost înființat un sistem ingenios format în întregime din 130 de apeducte. Funcționează fără nicio pompă datorită pantei naturale.La celălalt capăt, locuitorii din Viena sunt conștienți de confortul lor: această ofertă excepțională le oferă un raport calitate-preț imbatabil.

Fiecare consumă 130 de litri de apă curentă pe zi – o cifră în conformitate cu media europeană – pentru mai puțin de 30 de eurocenți, în comparație cu 45 la Paris, de exemplu.

Apa este unul dintre elementele care i-au adus Vienei mai multe premii pentru calitatea ridicată a vieții, conform unor clasamente internaționale, cum ar fi cel realizat de Economist Intelligence Unit, care a plasat orașul în fruntea podiumului mondial și în acest an.

Viena se așteaptă la o creștere de 15% a consumului și renovează 30 de kilometri de conducte pe an.Accesul la apă potabilă este garantat chiar în Constituție încă din 2001, un caz unic în lume, se laudă municipalitatea pe site-ul său.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.603 afisari

1 COMENTARIU

  1. De bei apa de izvor si mananci rational, nici de p*la nu te impiedici, nici de piz*a nu ti-e dor!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger