AcasăDIVERSEForțe întunecate.Cum se va remodela capitalismul în secolul viitor

Forțe întunecate.Cum se va remodela capitalismul în secolul viitor

În următoarele decenii, afacerile vor dominate de tendințe care vor remodela managementul la fel de dramatic ca și războaiele mondiale, fie că sunt calde sau reci, sau inventarea computerului.

Companiile, avertizează analiștii Bloomberg, se vor adapta cu disperare la fracturarea economiei globale, la ascensiunea Asiei și la declinul pe termen lung al productivității.

Revenirea economiei de război

Invazia Rusiei în Ucraina a inaugurat o nouă eră în afaceri, nu doar pentru că a obligat mediul de afaceri să răspundă la agresiunea imediată a Rusiei, ci și pentru că l-a forțat să se trezească la ambițiile geostrategice ale Chinei.

Președintele Xi Jinping va fi și mai îndrăzneț dacă, așa cum este de așteptat, va fi numit efectiv președinte pe viață în cadrul Congresului Național al Partidului Comunist Chinez. Concurența dintre China și Occident pentru resurse, de la alimente și apă până la pământuri rare, nu va face decât să se intensifice.

Până în prezent, cele mai multe dintre inițiativele importante au venit din partea guvernelor, în special din partea guvernului american. Președintele Joe Biden a special adoptat o lege CHIPS pentru a reduce dependența de semiconductorii chinezi. Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a cântat laudele „friend-shoring-ului”.

Întreprinderile crează cu întârziere noi lanțuri de aprovizionare în India sau Vietnam pentru a le completa pe cele existente în China.Și un număr tot mai mare de companii nou-înființate își vor muta atenția de la bunuri de larg consum la bunuri militare.

Marea eliminare a lucrătorilor din domeniul cunoașterii

Mai întâi, a venit pentru agriculturi. Apoi pentru muncitorii industriali.Acum sunt afectați angajații din domeniul cunoașterii. Mașinile inteligente îi vor înlocui, sunt mai profitabile pentru marile corporații, distrugându-le locurile de muncă, suprimându-le salariile și, în general, împingându-i la marginea societății.

Din punct de vedere social, este probabil ca următorul val de progres tehnologic să se dovedească a fi cel mai perturbator de până acum.

Copiii de trilioane de dolari

În următorul deceniu vom asista la nașterea unui nou tip de copii: copii cu fonduri fiduciare de mii de miliarde de dolari, care sunt destinați să moștenească averi mai mari decât PIB-urile unor țări sau decât evaluările bursiere ale marilor companii.

Acești noi capitaliști putred de bogații  sunt produsul a două tendințe. Prima este revenirea unor averi uriașe, comparabile cu cele ale lui Rockefeller și Carnegie. A doua este o campanie concertată a dreptei, în special în Statele Unite, pentru a reduce sau chiar a aboli impozitul pe moștenire. În următorii 25 de ani, aproximativ jumătate din cele 72 de miliarde de dolari care vor fi transmise de la o generație la alta vor proveni de la cei mai bogate 1,5% din gospodării.

Creșterea numărului de copii de trilioane de dolari va înclina și mai mult economia generală spre capitalismul lipsit de merite.

Noul drum spre iobăgie

Există un risc din ce în ce mai mare de a ne pierde libertățile nu doar în fața unei noi generații de cenzori intelectuali, ci și în fața unor observatori care ne monitorizează fiecare mișcare.

Friedrich A. Hayek a avertizat că drumul spre servitute este pavat de stat – și, cu siguranță, guvernul chinez a deschis calea spre distopia actuală prin construirea celei mai elaborate societăți de supraveghere din lume.

Dar marele expert al pieței libere nu a ținut cont de oportunismul sectorului privat. Giganții internetului jubilează absorbind informații despre obiceiurile noastre de consum și vânzându-le unor terțe părți.

Corporațiile au folosit din ce în ce mai mult programe spion de diferite tipuri pentru a-și monitoriza din ce în ce mai îndeaproape lucrătorii și a-i sancționa dacă fac o pauză în productivitatea lor.

Dacă drumul spre iad este pavat cu bune intenții, drumul spre servitute este pavat cu mici facilități. Consumatorii doreau „serviciile gratuite” pe care Google și colegii săi capitaliști de supraveghere le ofereau.

Așa că le-au dat dreptul de a le spiona viețile. Muncitorii au vrut confortul de a putea lucra de acasă. Așa că le-au permis angajatorilor lor să le monitorizeze productivitatea de la distanță.

Forțele întunecate vor schimba structural capitalismul în secolul următor – în rău.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
376 afisari

2 COMENTARII

  1. Mi se rupe de economia secolului viitor. Atunci 90% din cei care am citit azi textul asta nu vom mai fi. Va f u t !

    • Ba cam 100%, viermuș. Și așa s-o saluți pe târâtura de mă-ta! Că mai bine se bălega decât să fete un retard ca tine!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger