AcasăDIVERSEFoie gras și curcan.Gripa aviară și inflația strică mesele festive pe ambele...

Foie gras și curcan.Gripa aviară și inflația strică mesele festive pe ambele maluri ale Atlanticului

Inflația galopantă și gripa aviară au dus la creșterea prețurilor la foie gras și curcan, obligând producătorii și consumatorii de pe ambele maluri ale Atlanticului să se adapteze pentru sărbătorile tradiționale de Ziua Recunoștinței și Crăciun.

De la începutul ultimei epidemii de gripă aviară, peste 20 de milioane de păsări au fost sacrificate numai în Franța, inclusiv aproape patru milioane de rațe pentru producția de foie gras.

În Statele Unite, aproximativ 50 de milioane de păsări au trebuit să fie ucise, alături de  8 milioane de curcani, potrivit unui calcul bazat pe datele USDA.

Asociația franceză a crescătorilor și procesatorilor de foie gras (Cifog), recomandă clienților să  „cumpere cât mai repede posibil”, deoarece contracția ofertei duce la creșterea prețurilor, care erau deja ridicate din cauza costurilor de producție, de la cerealele cu care sunt hrănite păsările până la ambalare, transport și energie.

Conform informațiilor producătorilor europeni,  foie gras vândut în supermarketuri s-a scumpit cu 17% față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce curcanul costă în medie cu 21% mai mult în SUA, potrivit American Farm Bureau Federation.

„Foie gras va fi servit mai degrabă ca aperitiv decât ca fel principal”, spune Eric Dumas, președintele Cifog, el însuși fermier în sud-vestul Franței.

Lanțul de produse congelate Picard, la rândul său, a decis să nu mai folosească umplutura de foie gras în unele dintre produsele sale festive, înlocuind-o cu ciuperci.

La New York, multe familii se mulțumesc  cu pui prăjit pentru Ziua Recunoștinței, sărbătorită joi, renunțând la sacrosanctul curcan, „prea scump”, notează AFP. În sortimentul clasic de Ziua Recunoștinței, toate ingredientele s-au scumpit, uneori chiar mai mult decât curcanul.

Spre deosebire de giganții de retail(Walmart), magazinele specializate și-au majorat prețurile cu 22%, precum Wendel’s , pentru a face față costurilor materiilor prime.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
198 afisari

7 COMENTARII

  1. Hahaha, lumea moare de frig în case și pensionarii se sinucid că nu au cu ce să plătească facturile, și pe voi vă f00te grija de foie gras!
    Sunt sigur că mămicile voastre de ziariști, pe la stâna și cocina de porci unde prestau în comunism, numai foie gras mâncau!
    S-a suit scroafa în copac, tefelei de doi muci!
    Să vă fut în neam!

    • te rugam sa te exprimi mai pe ocolite:
      -incepi cu digi24 apoi cu esca protv,
      trecem si pe la cristoiu si pe la nistoreasca…..

  2. „foie gras”
    -se indoapa gasca(cu teava)
    ca o jurnalizda cu schaworma
    si ficatu (la gasca) devine gras ca la aia ca o duc prea bine.

    -multi apreciaza „gaina stressata”
    nu stim de ce nu o curenteaza!
    (producatoru nu consumatoru-gaina trebuie sa fie vie)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger