AcasăDIVERSEFenomenul Stalkerware: câți internauți susțin supravegherea vieții private

Fenomenul Stalkerware: câți internauți susțin supravegherea vieții private

Monitorizarea online a partenerului fără acordul acestuia (stalkerware) este considerată inacceptabilă de 70% dintre utilizatorii globali de Internet, în timp ce restul, de 30%, nu au nicio problemă în a supraveghea în secret apropiații.

Potrivit raportului Kaspersky Digital Stalking in Relationships, dintre cei care cred că anumite motive justifică supravegherea secretă, aproape două treimi (64%) ar face acest lucru dacă ar crede că partenerul le este infidel, dacă are legătură cu siguranţa acestuia (63%) sau dacă ar crede că este implicat într-o activitate criminală (50%).

Cel mai înalt nivel de acceptare privind monitorizarea vine de la respondenţii din regiunea Asia-Pacific (24%), urmaţi de cei din Europa (10%) şi din America (8%).

Kaspersky a analizat statisticile care dezvăluie câţi dintre utilizatorii săi au fost afectaţi de stalkerware în primele zece luni ale anului.

Astfel, din ianuarie până în octombrie 2021, aproape 28.000 de utilizatori de telefonie mobilă au fost afectaţi de această ameninţare, dintre care peste 3.100 de cazuri au fost semnalate în Uniunea Europeană şi mai mult de 2.300 în America de Nord. În aceeaşi perioadă, în România au existat peste 111 cazuri de stalkerware.

Rusia, Brazilia şi SUA rămân primele trei ţări cele mai afectate ţări din lume de stalkerware, în timp ce Germania, Italia și Marea Britanie se află în fruntea listei din Europa. La nivel mondial, România ocupă în prezent locul 40.

Fondată în 2019, Coalition Against Stalkerware are peste 40 de membri, experţi care lucrează în diferite domenii relevante, inclusiv sprijinirea victimelor, susţinerea drepturilor digitale, securitatea IT, mediul academic, cercetarea securităţii şi aplicarea legii.

Anul acesta, Coaliția a primit noi susținători, printre care Interpol și Jandarmeria Națională Franceză.

Sondajul comandat de Kaspersky a fost realizat în luna septembrie de Sapio Research pe un eşantion de peste 21.000 de participanţi din 21 de ţări.

author avatar
Radu Jacotă Redactor