AcasăDIVERSEFantezia „obiectivelor climatice”. Tranziția energetică se mișcă de stă!

Fantezia „obiectivelor climatice”. Tranziția energetică se mișcă de stă!

Energia regenabilă nu reușește să atingă obiectivele climatice globale din cauza investițiilor insuficiente

Inevitabil, eforturile actuale în materie de energie curată nu reușesc să atingă obiectivele climatice globale din cauza investițiilor insuficiente. Cine mai are de gând să pompeze bani într-un plan netestat?

Agenția Internațională a Energiei și  Agenția Internațională pentru Energii Regenerabile tocmai au publicat raportul „Breakthrough Agenda”.

Conține aceleași platitudini și presiuni asupra guvernelor să „consolideze” colaborarea în domenii-cheie precum standardele și reglementările, asistența financiară și tehnică și crearea de piețe pentru a „accelera” tranziția energetică.

„Tranziția energetică se mișcă mai repede decât cred mulți oameni, dar trebuie să se miște și mai repede. Analiza noastră arată că, în timp ce unele sectoare înregistrează o colaborare internațională mai puternică, altele rămân în urmă”, a declarat Fatih Birol, directorul executiv al AIE.

Se mișcă de stă! Tranziția energetică este blocată tocmai din lipsa de colaborare între țări, deoarece impune renunțarea la combustibilii fosili – și un astfel de plan nu este de acceptat pentru orice guvern responabil.

Ce mare cerere de tehnologie curată se poate înregistra în lumea în curs de dezvolare? Națiunile sărace nu au nici șansă la extinderea asistenței financiare. Deja sunt îngropate în datorii. Alinierea standardelor și a politicilor obiectivelor climatice este pur și simplu o fantezie.

Să lăsăm cifrele să vorbească: capacitatea anuală de energie regenerabilă trebuie să adauge în medie 1.000 de gigawați anual până în 2030 pentru a îndeplini obiectivele Acordului de la Paris. Dar nu a reușit decât să stoarcă 300 de gigawați anul trecut. Este evident decalajul dintre realitate și dezvoltarea necesară pentru a atinge obiectivele climatice pe termen lung.

“Performanțele” regenerabilelor nu sunt palpabile decât în sectoare de nișă – energia solară și eoliană. Valul de vehicule electrice va însemna o cerere uriașă de electricitate, și nu se poate acoperi decât cu centrale alimentate tot cu combustibili fosili.

Degeaba Birol și ai săi o țin gaia-mațu cu colaborarea internațională, obiectivul de limitare a creșterii temperaturii la 1,5°C nu poate fi atins.

Aproximativ 200 de țări sunt așteptate să se întâlnească la summitul Cop28 din acest an, unde delegații vor evalua cât de departe sunt de îndeplinirea angajamentelor climatice necesare pentru a opri încălzirea globală. Acest proces s-ar numi „bilanț global”!

Dar nu va ajuta la dublarea investițiilor anuale necesare în energie regenerabilă pentru a atinge obiectivele de emisii net zero. Nici nu se poate: vorbim de  peste 2 trilioane de dolari până în 2030 și peste 4 trilioane până în 2050.

author avatar
Radu Jacotă Redactor