AcasăDIVERSEFacebook interzice conspiratorii QAnon

Facebook interzice conspiratorii QAnon

Mișcarea informală, pro- Donald Trump, aliniată cu ideile de extremă dreaptă și radicale, este acuzată în mod regulat de răspândirea discursurilor de ură.

Facebook a anunţat retragerea tuturor conturilor, paginilor şi grupurilor legate QAnon de pe platforma sa principală şi de pe Instagram, în timp ce numărul adepților acestei mișcări a explodat în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din SUA. Gigantul de social media cu sediul în California, acuzat cu regularitate de societatea civilă că nu luptă suficient împotriva entităţilor care propagă ura, a luat poziţie de nenumărate ori împotriva QAnon. De data aceasta, chiar şi paginile care nu “au conţinuturi violente” vor fi suprimate în cazul în care sunt asociate cu această mişcare. Facebook a observat într-adevăr că “susținătorii acestor numeroase teorii ale conspirației au trecut de la un subiect la altul pentru a atrage constant noi audiențe”.

Compania a anunțat că va avea nevoie de mai multe săptămâni pentru a rezolva problema acestor cazuri.În august, a retras aproximativ 800 de grupuri, 100 de pagini şi 1.500 de publicităţi legate direct de respectiva mişcare pe Facebook. De asemenea, au fost luate măsuri pentru a reduce raza de acţiune a peste 10.000 de conturi de pe Instragram şi a aproape 2.000 de grupuri şi 440 de pagini pe Facebook. Întrebat despre QAnon, Trump a răspuns că “nu știe prea mult despre ei”, dar a văzut înainte de toate “oameni care iubesc ţara noastră” și “mă plac foarte mult”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor