AcasăDIVERSE„Fac un selfie și pleacă”. Turismul excesiv revine în forță – orașele...

„Fac un selfie și pleacă”. Turismul excesiv revine în forță – orașele reacționează

Se pregătesc taxe și restricții împotriva valurilor de călători

De la turismul excesiv la lipsa turismului – și înapoi.Multe orașe au revenit la un cerc complet și se preocupă mai degrabă de prea mulți vizitatori decât de prea puțini.

Creșterea companiilor aeriene cu buget redus, a închirierilor de locuințe pe termen scurt și a navelor de croazieră sunt o parte a problemei, a declarat Lionel Saul, asistent de cercetare la EHL Hospitality Business School.

Dar și rețelele de socializare, influencerii online, filmele și emisiunile de televiziune sunt, de asemenea, un factor major, deoarece conduc multe persoane în aceleași locuri, susține Tatyana Tsukanova, cercetător asociat la aceeași școală din Lausanne, Elveția.”Turiștii vin, își fac un selfie frumos, îl publică pe rețelele de socializare, cresc popularitatea acestui loc… și pleacă”.

Grupul de călători este în creștere. ONU estimează că populația mondială va ajunge la 8,5 miliarde de persoane în 2030. Iar până în 2030 se așteaptă 50 de milioane de sosiri suplimentare de turiști internaționali pe an, majoritatea din Asia, conform Organizației Mondiale a Turismului.

Locuitorii din micul sat austriac Hallstatt – despre care se spune că ar fi sursa de inspirație pentru franciza de succes a Disney „Frozen” – au construit un zid la un punct de belvedere popular după ce turismul a atins cote maxime după apariția unor reclame într-un serial de televiziune sud-coreean. „S-au confruntat poate cu aproximativ un milion de turiști pe an pentru 800 de rezidenți”, a precizat Tsukanova pentru CNBC.

Unele orașe  și destinații impun un plafon de vizitatori zilnici (Machu Picchu în Peru, Acropole din Atena, Borobudur în Indonezia, plajele din Sardinia) și restricționează accesul navelor de croazieră mari (Veneția, Bora Bora).

Saul numește Amsterdam  “un oraș pionier în lupta împotriva turismului excesiv”:  capitala olandeză a luat măsuri drastice împotriva autobuzelor, a magazinelor turistice, a deschiderilor de noi hoteluri și a închirierilor de case de tip Airbnb.

De asemenea, ia în considerare interzicerea navelor de croazieră și mutarea faimosului “cartier roșu” în afara centrului orașului. Consilierii municipali au lansat în aprilie o campanie de călătorie unică, avertizând anumiți vizitatori – și anume turiștii britanici tineri și de sex masculin – să „stea departe” dacă călătoresc în oraș pentru droguri sau petreceri.

Veneția amendează călătorii care consumă băuturi sau alimente pe jos, înoată în canale și se plimbă în costume de baie.Începând de anul viitor, orașul testează o nouă tactică: o taxă de 5 euro pentru cei care călătoresc o zi.

Noile taxe de turism vor începe să fie aplicate în Valencia, Spania, Manchester, Anglia, Thailanda și Islanda, a declarat Ivan Saprov, fondator al companiei americane Voyagu. Bali, de asemenea, va taxa călătorii cu 150.000 de rupii (10 dolari) începând cu februarie 2024, potrivit rapoartelor locale.

Dar taxele legate de sustenabilitate nu sunt o pastilă atât de greu de înghițit pentru călători – atâta timp cât sunt dezvăluite. Provocarea, explică secretarul general al OMT, Zurab Pololikashvili, este “gestionarea fluxului de oameni, deoarece amenzile și taxele nu împiedică supraturismul”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
660 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger