AcasăDIVERSE“Fabrica de vise” din Roma: Cinecitta visează la o nouă epocă de...

“Fabrica de vise” din Roma: Cinecitta visează la o nouă epocă de aur

Cinecitta

Sunt veșnic asociate cu epoca de aur a cinematografiei italiene, care a trecut de mult: zdrobite de giganții de la Hollywood, studiourile Cinecitta speră să-și recapete gloria de odinioară grație fondurilor din planul european de redresare.

Legendarele studiouri din Roma, trecute sub control public în 2017, vor primi 260 de milioane de euro cu ambiția de a deveni până în 2026 „un important centru cinematografic european”. Cinecitta a raportat o pierdere de  25 de milioane de euro în cifră de afaceri pe an, potrivit cotidianului de afaceri IlSole24ore.

Sunt planificate 172 de milioane de euro pentru adaptarea capacității de producție – dublarea suprafeței de filmare (care acoperă în prezent 40 de hectare) – realizarea a cinci noi decoruri și reconstrucția și extinderea altor cinci.

Douăsprezece milioane de euro vor finanța o piscină interioară pentru filmări subacvatice, un teatru și două decoruri pentru realitate virtuală cu panouri LED.

“Planul de redresare este o oportunitate unică pe o piață în plină expansiune”, declarat pentru AFP Nicola Maccanico, director general al Cinecitta.

Conform datelor Observatorului European al Audiovizualului, în 2019, înainte de pandemie, Italia era cea mai prolifică țară europeană cu 312 producții naționale, față de 240 în Franța și 237 în Germania.

Cinecitta – „orașul cinematografiei” în italiană – a văzut nașterea a peste 3.000 de filme, inclusiv 51 de câștigători Oscar. Poate cea mai emblematică peliculă este „La Dolce Vita” (1960) de Federico Fellini.

Inaugurate în 1937 la marginea de sud a Romei, studiourile au fost martorii diferitelor răsturnări din istoria contemporană a Italiei: fascismul, bombardamentele Aliaților din 1944, utilizarea ca locuință pentru persoanele strămutate de război, „miracolul” economic al anilor 1950/60, apoi declinul.

Concurența din partea televiziunii, criza din industria cinematografică italiană și abandonul producțiilor internaționale majore au retrogradat „fabrica de vise” în ierarhia studiourilor importante de la sfârșitul anilor 1960.

Pentru a-și diversifica sursele de venit, Cinecitta primește vizitatori din 2011. Grupuri de turiști italieni și străini se plimbă între studiouri, dintre care cel mai faimos este impozantul Teatro 5 – favoritul lui Fellini și cel mai mare din Europa.

Un parc de distracții cu tematică cinematografică a fost deschis în 2014: Cinecitta World, proiectat de designerul Dante Ferretti, de trei ori câștigător al Oscarului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
309 afisari

1 COMENTARIU

  1. Veti vedea ca nu veti face nimic la Cinecitta, ca nu banii conteaza in viata, ci oamenii! Iar oameni/actori ca cei ce i-a avut Italia nu mai sint!! Alberto Sordi, Mastroiani ,De Sica, Bud Spencer aka Piedone, etc. Nu mai au cu cine sa faca arta, filme cinematografie !Cel mai valoros element sint -oamenii,actorii care acum lipsesc!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger