AcasăDIVERSEEuropa trebuie să țină cu dinții de energie

Europa trebuie să țină cu dinții de energie

Un flux neîncetat de vești proaste a  tensionat piețele de gaze naturale. Mai întâi, Moscova a închis robinetele, iar acum au apărut avarii la gazoducte. Situația s-ar putea înrăutăți dacă iarna va fi neobișnuit de friguroasă sau dacă vor exista și alte perturbări.

Dacă vremea va fi blândă, dacă cetățenii vor ține cont de apelul de a reduce consumul de energie, Europa ar putea beneficia de o scădere semnificativă a prețului gazelor.

Ar putea însemna evitarea unei recesiuni, scăderea inflației mai devreme decât se anticipa, iar Banca Centrală Europeană ar putea renunța la creșterile dureroase ale ratelor.

Europa a intrat într-un mediu energetic cu totul nou și mult mai dificil. În decurs de un an, fluxurile de gaz din Rusia, care asigurau aproape 40% din consumul regiunii, au fost reduse drastic. Pe măsură ce livrările au scăzut, prețurile au crescut vertiginos și acum se situează de aproximativ 10 ori peste media lor istorică.

Perspectivele economice sunt dezastruoase, deoarece costurile mai mari ale energiei reduc veniturile consumatorilor și distrug lanțurile de aprovizionare industrială. Guvernele au intervenit pentru a oferi sprijin, dar șocul este uriaș și amplificat de efectele de propagare pe piețele de energie electrică.

Bazându-se pe un model al Fondului Monetar Internațional privind cererea și oferta europeană de gaze naturale, în condițiile actuale, econimiștii de la Bloomberg estimează că prețurile se vor menține în jurul valorii de 200 de euro pe megawatt-oră în următoarele trimestre, ceea ce va afecta puternic producția industrială și cererea internă.

Cu prețurile la acest nivel, modelul sugerează că zona euro va cheltui aproape 5% din produsul său intern brut în următoarele 12 luni pentru importurile de gaze naturale, față de 1,3% în 2021. Combinarea unei ierni reci și a unui răspuns ratat din partea factorilor de decizie politică ar putea duce la o scădere a PIB-ului cu 5%.

Confruntate cu astfel de provocări, rețelele energetice europene au rezistat până acum surprinzător de bine. Aprovizionările din alte țări, în special sub formă de gaz natural lichefiat, s-au acumulat rapid, iar cererea a scăzut substanțial, umplând o parte din golul lăsat de scăderea fluxurilor rusești. Ca urmare, Europa intră în iarnă cu niveluri ridicate de stocare.

„Suntem într-o situație mai bună, dar asta nu înseamnă că ar trebui să ne relaxăm”, a declarat Catherine MacGregor, directorul executiv al Engie.” Europa nu ar trebui să lase garda jos în ceea ce privește conservarea energiei, în ciuda scăderii recente a prețurilor la gaze naturale și a succesului în reumplerea stocurilor. La prețuri, ne putem aștepta la o volatilitate continuă. În ciuda eforturilor de diversificare a surselor de combustibil, Europa nu va putea renunța prea curând la gaz –  va fi foarte important pentru viitorul mixului energetic, mai ales că industriile grele sunt dependente de acest combustibil”.

Prețurile mult mai mari decât în mod normal vor persista probabil pe tot cuprinsul anului 2023, pe măsură ce țările se grăbesc să refacă stocurile, în condițiile unei aprovizionări și mai restrânse.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
240 afisari

3 COMENTARII

  1. EUROPA TREMURA DE FRIG PENTRU RAZBOIUL DECLANSAT 50% DE RUSI SI 50% DE AMERICANI IN UCRAINA PENTRU A-SI VINDE ARMAMENTUL INVECHIT CE TREBUIA SCHIMBAT CU PROFITURI FABULOASE.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger