Spania a scăpat de sub control pesta porcină africană, care s-a extins la mistreți într-un ritm fără precedent. În fapt, toată Europa are focare la mistreți, cu toate măsurile draconice luate, prin masacrarea acestora în multe state ale UE. Reprezentanții ANSVSA suspectează că ar fi un act terorist lansat asupra continentului, având în vederea contaminările care se petrec cu ritmicitate. Pericolul este dispariția totală a crescătoriilor de porci, mistreții fiind vectorii principali de transmitere a virusului, iar singura metodă de luptă împotriva bolii este uciderea animalelor.
Avem în evoluție o boală pentru care nu ai nicio formă de tratament, ci doar uciderea animalelor, ne spune dr. Cristian Mortasivu, director general al Direcției Generale Sănătatea și Bunăstarea Animalelor din ANSVSA. Acesta arată că pesta porcină africană se extinde peste tot, iar aparițiile în mediul silvatic în aproape toate țările din Europa spune ceva.
”Ori este rezervor viral cantonat în diverse locuri, ori se întâmplă altceva. Probabil comerț clandestin, probabil acte teroriste. Culmea este că boala la mistreți este diagnosticată după pauze de un an, de doi ani, reapare acolo. Asta înseamnă că ori a fost cantonat în vreun fel ori se produc niște contaminări cu ritmicitate”, ne-a declarat dr. Cristian Mortasivu, de la ANSVSA. Acesta semnalează că în Spania apariția pestei porcine la mistreți a creat un cutremur, care este departe de a fi finalizat, iar efectele le vom resimți pe o perioadă mai lungă de timp.
”La porcii mistreți este clar că vorbim de un mediu contaminat și nu este așa ușor să stăpânit în mediul silvatic. Spania este în Top 3 mondial la exportatorii de carne de porc. Mai mult, 50% din producția Spaniei de carne de porc este destinată exportului. Țările din afara UE cu care Spania avea contracte, mai puțin China, au închis barierele, din cauza pestei porcine africane, și bineînțeles că acea cantitate va fi direcționată pe piața intraunională. Și atunci sigur că o să se creeze o supraproducție și bineînțeles că prețul o să scadă, iar fermierii, atât cei spanioli, cât și cei români, vor avea de suferit”, ne-a precizat dr. Cristian Mortasivu.
Prețurile mici, semn rău
Dacă Spania nu va reuși să facă dovada eradicării pestei și dacă cumva vor avea confirmare și la porcii domestici, restricțiile se vor amplifica, inclusiv de către China. China a semnat cu Spania un protocol prin care a acceptat că va continua să importe chiar dacă va apărea boala în mediul silvatic. Dar protocolul este exclusiv pentru porcul sălbatic, iar dacă apare la domestic, atunci lucrurile se schimbă și toată producția va fi direcționată către UE. Deja piața românescă a fost invadată cu carne de porc la prețuri anormal de mici, care pun presiune pe producătorii români. O creștere a invaziei va însemna condamnarea la moarte a industriei autohtone, care, din cauza zonei roșii în care se află țara noastră, nu poate exporta nimic nicăieri.
Statut asumat
Faptul că suntem în zona III de restricții la pesta porcină africană este un statut pe care România și l-a asumat la vremea respectivă la nivel de țară, pentru a elimina barierele interne, susțin reprezentanții ANSVSA.
”În condițiile în care majoritatea operatorilor au o activitate desfășurată în mai multe județe, am preferat să avem toată țara aceeași culoare. Bineînțeles că asta a etichetat într-un fel România și a afectat activitatea de export a țării. Dar, având în vedere că România acoperă în momentul de față cam 50% din consumul intern, poate chiar mai puțin, am considerat că poate reprezenta o revigorare a sectorului românesc. Acum avem tot felul de programe implementate pentru a sprijini sectorul zootehnic în țara noastră, s-au construit ferme, urmează să se facă populări cu scroafe. Problema este că suntem pe o piață extinsă și importurile de carne, la prețuri uneori de neînțeles, creează o presiune pe producția internă”, ne-a spus dr. Cristian Mortasivu, director general al Direcției Generale Sănătatea și Bunăstarea Animalelor din ANSVSA.
Răzbunarea Comisiei Europene
Dacă România ar fi avut statut de țară liberă de pesta porcină africană, cu siguranță că nu ar fi importat din Spania, pentru că ar fi reprezentat o amenințare. De exemplu, când au fost focarele de febră aftoasă în Germania, care a afectat și porcii, România, dar și celelalte țări din UE au instituit restricții suplimentare legislației europene, pentru că niciuna din aceste țări nu avusese vreun focar din această boală, afirmă reprezentanții ANSVSA.
”Atunci Comisia Europeană a sancționat destul de aspru aceste restricții suplimentare, considerând că sunt bariere artificiale puse în calea comerțului. Și atunci majoritatea țărilor au renunțat la restricții. La acel moment, Germania a invadat piața europeană, în special România, cu carne de porc la prețuri de dumping, pentru că, din cauza febrei aftoase, nu mai putea exporta în afara UE. Sancțiunile Comisiei Europene față de perioada în care România a pus restricții suplimentare Germaniei au fost la nivel verbal, dar noi considerăm că această conduită pe care o are față de pesta micilor rumegătoare la ovine este oarecum o consecință a acelei abordări”, ne-a mai precizat dr. Cristian Mortasivu.
