AcasăDIVERSEEuro poate coborî și mai jos. Europenii vor trage ponoasele

Euro poate coborî și mai jos. Europenii vor trage ponoasele

Euro a alunecat spre o piatră de hotar mai puțin binevenită: paritatea cu dolarul american. Toată lumea se întreabă acum cât de jos poate scădea, pentru că va înrăutății costul vieții pentru sute de milioane de europeni.

„Căderea euro are mult mai mult loc de urmat”, a susținut Robin Brooks, economistul șef al Institutului pentru Finanțe Internaționale. „Abia suntem la început.”

Ultima dată când euro a valorat mai puțin decât dolarul a fost în 2002. Moneda unică a pierdut peste 10% din valoare față de dolar de la începutul anului. A fost o alunecare rapidă, determinată parțial de o înrăutățire a perspectivelor de creștere în zona euro datorită invaziei Ucrainei de către Rusia și a cererii mai puternice pentru bancnota verde ca refugiu.

Există avantaje pentru o monedă în scădere, și anume că exporturile devin mai ieftine și mai atractive. Dar un euro slab face importurile mai scumpe – adăugând presiunilor inflaționiste.

Unul dintre factorii de decizie care a avertizat asupra acestui risc este Francois Villeroy de Galhau, membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene: „Un euro care este prea slab ar fi împotriva obiectivului nostru de stabilitate a prețurilor”, a declarat el pentru Politico.

Este posibil ca euro să nu fi atins pragul, având în vedere riscurile persistente ca o întrerupere a gazelor din Rusia să arunce regiunea într-o recesiune profundă.

Unii  analiști  au sugerat că euro ar putea coborî până la 90 de cenți americani în cazul sumbru, dar nu imposibil, în care Rusia nu repornește gazoductul Nord Stream 1.

Acest scenariu ar putea să limiteze semnificativ capacitatea BCE de a crește ratele dobânzilor. Se așteaptă să ridice ratele de referință cu 25 de puncte de bază pe 21 iulie, când va ține următoarea întâlnire de politică monetară.

Rezerva Federală a SUA, în schimb, s-a grăbit, supraîncărcând dolarul cu majorări mai mari ale ratelor dobânzilor.

În același timp, dolarul beneficiază de fluxuri de refugiu sigur, investitorii îndreptându-se către obligațiunile guvernamentale americane ca o acoperire împotriva incertitudinilor economice și politice.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
306 afisari

1 COMENTARIU

  1. Bani online. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Pentru detalii, contactati-ne pe ioana2015@hotmail.com

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger