Cauta

Etichetarea alimentelor: război gastronomic între Italia și Franța

Italia se declară câștigătoare în efortul de a demola credibilitatea Nutri-Score, un sistem francez de etichetare a alimentelor pe care îl consideră o amenințare pentru patrimoniul său culinar.

Prezentată drept un potențial standard al Uniunii Europene, Nutri-Score folosește culori de la roșu la verde pentru a avertiza despre alimentele grase și sărate, spre groaza gastronomilor italieni, care spun că penalizează pe nedrept delicatese, de la uleiul de măsline la parmezan.

După câțiva ani în care Italia a părut izolată în campania sa de a împiedica Nutri-Score să devină norma în supermarketurile europene, Roma susține că acum întoarce valul și aduce Madridul în tabăra sa.

Argumentul Italiei, notează Politico,  este că țările mediteraneene trebuie să adopte o poziție comună pentru a proteja alimentele emblematice care pot fi marcate cu un avertisment de sănătate roșu aprins, dar care au format de mult timp o parte integrantă a unei diete regionale care promovează tradiția și calitatea.

Într-o altă răsucire – potențial fatală – a cuțitului împotriva Nutri-Score, care a fost inventată de oameni de știință francezi susținuți de guvern, autoritatea italiană de concurență a lansat  o anchetă împotriva lanțului francez de supermarketuri Carrefour și a altor companii alimentare din Europa care au început deja etichetarea  pe produsele pe care le vând în Italia.

În cazul în care investigația are ca rezultat aplicarea de amenzi împotriva giganților supermarketurilor sau multinaționalelor care folosesc eticheta, ar putea reprezenta un mare obstacol în calea perspectivelor ca schema de etichetare nutrițională să fie implementată ca obligatorie în întreaga UE.

Italia folosește un lobby anti Nutri-Score la Burxelles,  promovează propria etichetă alternativă, Nutriform, se bazează pe sprijinul tuturor partidelor politice și a gigantului alimentar Ferrero plus sindicatul fermierilor Confagricoltura.

Pe de altă parte, susținătorii Nutri-Score spun că această campania împotriva etichetei este alimentată de știri false. „Toată această discuție este din motive pur politice și reprezintă o negare totală a interesului consumatorilor, a sănătății publice și a muncii științifice care demonstrează beneficiile Nutri-Score”, a spus Serge Hercberg, profesor de științe nutriționale la Universitatea Sorbona.

Dar eticheta are probleme și în Franța: producătorii de brânză Roquefort o văd ca un atac asupra patrimoniului national agricol și gastronomic.

Europarlamentarul francez Irene Tolleret – din grupul liberal Renew Europe al lui Emmanuel Macron – consideră că Nutri-Score ar trebui “doar revizuită, nu abandonată”.

Răboiul gastronomic între Italia și Franța continuă, dar Comisia Europeană trebuie să aleagă o schemă de etichetare până la sfârșitul anului în cadrul agendei  Green Deal pentru a împinge consumatorii către alegeri alimentare mai sănătoase.

Ultimele stiri

  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Scandal la Mangalia: Repetă Mohammad Murad rețeta ilegală din 2020?
  • PSD continuă să aloce fonduri uriașe pentru a păstra ritmul investițiilor în infrastructură
  • Horoscop luna iunie 2024 – pentru toate zodiile. Noroc şi reuşite în multe activităţi. Planurile de călătorie ţin capul de afiş
  • Românii care îşi pot pierde „leafa” din cauza noilor prevederi din Legea Pensiilor 2024. Seniorii care riscă să rămână fără bani
  • Planul Oficial al lui Sebastian Burduja pentru București, dezvăluit românilor din Capitală
  • Zile libere legale pentru români în luna iunie 2024. Cei mai mulţi au 3, dar există şi norocoşi care primesc 4
  • Veşti proaste despre Kate Middleton după anunţul că se luptă cu cancerul!
  • Traian Băsescu, avertisment pentru Klaus Iohannis: „Liderii statelor NATO se feresc să fie șantajați”
  • Exit mobile version