Cauta

Etichetarea alimentelor: război gastronomic între Italia și Franța

Etichetarea alimentelor: război gastronomic între Italia și Franța - Ziarul National

Italia se declară câștigătoare în efortul de a demola credibilitatea Nutri-Score, un sistem francez de etichetare a alimentelor pe care îl consideră o amenințare pentru patrimoniul său culinar.

Prezentată drept un potențial standard al Uniunii Europene, Nutri-Score folosește culori de la roșu la verde pentru a avertiza despre alimentele grase și sărate, spre groaza gastronomilor italieni, care spun că penalizează pe nedrept delicatese, de la uleiul de măsline la parmezan.

După câțiva ani în care Italia a părut izolată în campania sa de a împiedica Nutri-Score să devină norma în supermarketurile europene, Roma susține că acum întoarce valul și aduce Madridul în tabăra sa.

Argumentul Italiei, notează Politico,  este că țările mediteraneene trebuie să adopte o poziție comună pentru a proteja alimentele emblematice care pot fi marcate cu un avertisment de sănătate roșu aprins, dar care au format de mult timp o parte integrantă a unei diete regionale care promovează tradiția și calitatea.

Într-o altă răsucire – potențial fatală – a cuțitului împotriva Nutri-Score, care a fost inventată de oameni de știință francezi susținuți de guvern, autoritatea italiană de concurență a lansat  o anchetă împotriva lanțului francez de supermarketuri Carrefour și a altor companii alimentare din Europa care au început deja etichetarea  pe produsele pe care le vând în Italia.

În cazul în care investigația are ca rezultat aplicarea de amenzi împotriva giganților supermarketurilor sau multinaționalelor care folosesc eticheta, ar putea reprezenta un mare obstacol în calea perspectivelor ca schema de etichetare nutrițională să fie implementată ca obligatorie în întreaga UE.

Italia folosește un lobby anti Nutri-Score la Burxelles,  promovează propria etichetă alternativă, Nutriform, se bazează pe sprijinul tuturor partidelor politice și a gigantului alimentar Ferrero plus sindicatul fermierilor Confagricoltura.

Pe de altă parte, susținătorii Nutri-Score spun că această campania împotriva etichetei este alimentată de știri false. „Toată această discuție este din motive pur politice și reprezintă o negare totală a interesului consumatorilor, a sănătății publice și a muncii științifice care demonstrează beneficiile Nutri-Score”, a spus Serge Hercberg, profesor de științe nutriționale la Universitatea Sorbona.

Dar eticheta are probleme și în Franța: producătorii de brânză Roquefort o văd ca un atac asupra patrimoniului national agricol și gastronomic.

Europarlamentarul francez Irene Tolleret – din grupul liberal Renew Europe al lui Emmanuel Macron – consideră că Nutri-Score ar trebui “doar revizuită, nu abandonată”.

Răboiul gastronomic între Italia și Franța continuă, dar Comisia Europeană trebuie să aleagă o schemă de etichetare până la sfârșitul anului în cadrul agendei  Green Deal pentru a împinge consumatorii către alegeri alimentare mai sănătoase.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Birocrații de la Bruxelles ar trebui să-și ia gândul de la activele rusești
  • Frenezia inteligenței artificiale provoacă noua criză globală a lanțului de aprovizionare
  • Studiourile de film Cotroceni: figurantul Nicușor și vedeta Drulă
  • Descoperiri care schimbă medicina viitorului, prezentate la București. Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu, partener științific al celui mai important congres medical studențesc din regiune
  • Ministrul USR al Mediului, direct responsabil. România riscă SĂ PLĂTEASCĂ DESPĂGUBIRI austriecilor de la OMV
  • Recesiunea Bitcoin
  • Primul pas pentru raționalizarea consumului de energie. Se pregătesc prețurile fluctuante
  • UE are nevoie de energie sigură, fiabilă și la prețuri accesibile
  • Prosumatorii acuză: Guvernul favorizează marile companii de regenerabile
  • Exit mobile version