AcasăDIVERSEEști disperat să fii CEO? Iată care este cel mai prost loc...

Ești disperat să fii CEO? Iată care este cel mai prost loc de muncă din sectorul energetic global

Ultimul an în care luminile au rămas aprinse în fiecare zi în Africa de Sud a fost 2017. Dar cea mai industrializată economie a continentului se confruntă acum cu cele mai grave pene de curent de până acum, lăsând majoritatea cetățenilor  fără electricitate timp de șase-opt ore în fiecare zi.

Problema din Africa de Sud oferă o lecție mai largă pentru națiunile emergente, relatează Bloomberg. Cererea de energie electrică crește rapid, iar investițiile în instalațiile de producție – în special cele eoliene și solare – și în rețelele de transport nu țin pasul.Din India până în Brazilia și din Nigeria până în Bangladesh, penuria de energie electrică devine tot mai frecventă.

Pentru prima dată în ultimele decenii, numărul persoanelor care nu au acces la electricitate a crescut anul trecut, ajungând la aproape 775 de milioane.

În Africa de Sud, gospodăriile și micile întreprinderi au avut parte de pene de curent în fiecare zi până acum în acest an. În 2022, acestea au suferit un număr record de 208 zile de penurie de energie electrică, față de 75 în 2021 și 54 în 2020.

Eskom Holdings SOC Ltd., monopolul de stat al serviciilor de utilități din Africa de Sud, este din nou în căutarea unui director general, după demisia lui Andre de Ruyter în decembrie. Președintele Cyril Ramaphosa, care a făcut o avere în mineritul de cărbune, a declarat la începutul acestei luni că va „aplauda” pe oricine va accepta să preia această funcție. Nu este o glumă: conducerea companiei se numără cu siguranță printre cele mai proaste locuri de muncă din industria energetică globală.

Un anunț de angajare ar trebui să sune cam așa: „Eskom caută un nou CEO. Subordonat consiliului de administrație, candidatul trebuie să pună capăt la mai mult de cinci ani de pene de curent în 12-18 luni – sau va deveni un țap ispășitor convenabil și un sac de box public”.

Schimbarea directorului general fără a schimba politica – sau fără a oferi ajutor financiar companiei de utilități – nu va rezolva nimic. Guvernul trebuie să preia cel puțin o parte din datoria netă de peste 20 de miliarde de dolari pe care o are Eskom.

Africa de Sud are în continuare nevoie de centrale pe cărbune funcționale și bine întreținute dacă vrea să pună capăt întreruperilor de curent. Iar noul CEO ar trebui să spună și el acest lucru, chiar dacă Europa și SUA nu sunt încântate.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
121 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger