AcasăDIVERSEEnergia nucleară, subiect fierbinte la COP28

Energia nucleară, subiect fierbinte la COP28

Sectorul nuclear, între creșterea capacității și obiectivele climatice

Rolul pe care ar trebui să îl joace energia nucleară în crearea unui viitor mai durabil a provocat de mult timp sentimente puternice – atât în rândul susținătorilor, cât și al criticilor.

Fără îndoială,  va fi un subiect fierbinte la summitul COP28 din Dubai, care începe săptămâna aceasta. Există informații conform cărora va exista un efort concertat pentru a susține o creștere mare a capacității nucleare de acum până în 2050.

De un interes deosebit pentru observatori va fi un eveniment ministerial numit „Atoms4NetZero”, care va avea loc la 5 decembrie. Organizat în colaborare de Agenția Internațională pentru Energie Atomică și de președinția COP28, evenimentul va „anunța Declarația AIEA privind energia nucleară”, potrivit site-ului web al COP28.

Atoms4NetZero a fost menționată de Asociația Mondială Nucleară în septembrie, când a anunțat lansarea unei inițiative numite „Net Zero Nuclear”, cu scopul de a  tripla capacității nucleare a planetei până la mijlocul secolului.

Într-o declarație emisă odată cu acest anunț, Rafael Mariano Grossi, directorul general al AIEA, a subliniat importanța viitorului summit privind clima.

„Pe baza eforturilor depuse în timpul COP 26 și COP 27, energia nucleară va ocupa un loc și mai important la COP28”, a declarat el.

De asemenea, AIEA va avea propriul pavilion „Atoms4Climate” la COP28, unde spune că va „prezenta modul în care tehnologia și știința nucleară abordează dubla provocare a atenuării și adaptării la schimbările climatice”.

Într-un semn al cât de tensionată poate fi dezbaterea în jurul acestui subiect, luna aceasta, liderul Uniunii Creștin-Democrate de centru-dreapta din Germania a deplâns faptul că țara sa se va îndepărta de energia nucleară după închiderea ultimelor sale trei centrale în aprilie 2023.

„Guvernul german a luat o decizie care, din punctul nostru de vedere, a fost absolut greșită, o greșeală strategică de a ieși din energia nucleară”, a declarat Friedrich Merz pentru CNBC.

În timp ce Germania – cea mai mare economie europeană – a renunțat la energia nucleară, spre bucuria activiștilor Greenpeace, alte țări caută să își extindă capacitatea.

Printre acestea se numără Marea Britanie, care intenționează să livreze până la 24 de gigawați până în 2050, și Suedia, care dorește să construiască noi reactoare.

Franța, un jucător important în domeniul energiei nucleare, plănuiește, de asemenea, să își mărească numărul de reactoare.

Piețele energetice sunt încă afectate de șocurile provocate de invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, iar discuțiile despre energia nucleară nu vor dispărea prea curând.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, sectorul nuclear cu o capacitate de aproximativ 413 gigawați, care funcționează în 32 de țări, contribuie la obiectivele climatice, prin evitarea a  1,5 gigatone  de emisii globale și a 180 de miliarde de metri cubi  de cerere globală de gaze pe an.

author avatar
Radu Jacotă Redactor