AcasăDIVERSEEldorado-ul cazinourilor, în căutarea gloriei de altădată

Eldorado-ul cazinourilor, în căutarea gloriei de altădată

În Macao, bucuria de a vedea străzile pline de oameni cu ocazia Anului Nou Chinezesc a fost atenuată de îndoielile legate de viitorul cazinourilor, adevărate mine de aur.

Turiștii din China continentală, eliberați de restricțiile Covid zero de mai bine de o lună, au năvălit în orașul jocurilor de noroc de sărbători, luând cu asalt magazinele sale.

Poate că vizitatorii s-au întors, dar eldorado-ul cazinourilor nu se poate mulțumi cu atât, deoarece Beijingul îl îndeamnă în mod regulat să își diversifice economia dependentă de jocurile de noroc.

Cu toate acestea, este greu de imaginat că Macao, singurul teritoriu chinez unde cazinourile sunt legale, va renunța la acest sector care generează venituri fiscale colosale. Dar președintele chinez Xi Jinping conduce o campanie anti-corupție, luând măsuri drastice împotriva jocurilor de noroc și a spălării de bani.

Macao trebuie să arate Beijingului că promovează abținerea de la jocurile de noroc, notează AFP. Pe de altă parte,  trebuie să se asigure că această sursă de venit este menținută.

Anul trecut, fosta colonie portugheză cu 700.000 de locuitori a văzut cum acest flux de bogăție s-a epuizat și a atins cel mai scăzut nivel din istorie, cu 5,2 miliarde de dolari. Motivul a fost închiderea majorității afacerilor după o creștere a infecțiilor Covid-19.

Doar șase operatori împart piața jocurilor de noroc. Chiar înainte de pandemie, valora de șase ori mai mult decât Las Vegas.

În decembrie, guvernul local a reînnoit concesiunile acordate operatorilor pe o perioadă de zece ani, menținând practic status quo-ul, dar introducând în același timp noi condiții pentru investițiile care nu țin de jocurile de noroc.

De atunci, firmele din industrie au alocat 14,9 miliarde de dolari pentru construirea de parcuri tematice și de expoziții, restaurante gastronomice și locuri de divertisment.

Este  un „pas înainte” în diversificarea economiei Macao, mult mai concret decât sloganuri vagi care au rămas neimplementate de ani de zile, a declarat Sulu Sou, fost membru al Adunării Legislative.

El amintește și de căderea recentă a „regelui junket” Alvin Chau, care a fost condamnat săptămâna trecută la 18 ani de închisoare de către o instanță locală pentru conducerea unui imperiu ilegal al jocurilor de noroc.

Un „junket” este un intermediar care facilitează accesul jucătorilor în cazinourile din Macao, acționând atât ca operator turistic, cât și ca împrumutător.

Sectorul VIP reprezenta 15% din veniturile industriei jocurilor de noroc înainte de pandemie, dar majoritatea acestor câștiguri ar fi acum „permanent pierdute” din cauza problemelor de reglementare, au scris analiștii de la Credit Suisse.

Cu toate acestea, veniturile acestei industrii vor fi 55% din nivelul înregistrat în 2020 până la sfîrșitul acestui an, apoi 84% în 2024.

Luna trecută, Macao a abolit majoritatea restricțiilor de sănătate și și-a redeschis granițele, urmând exemplul Chinei. Hotelurile de lux au fost complet rezervate, iar autoritățile au remarcat o revenire a călătorilor de weekend.

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
193 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger