AcasăDIVERSEE bine să fi turist american – slavă dolarului puternic!

E bine să fi turist american – slavă dolarului puternic!

Este un moment bun pentru a fi un american care călătorește în străinătate.Valoarea dolarului a fost cea mai puternică din ultimii ani în comparație cu multe monede globale majore, ceea ce înseamnă că turiștii pot cumpăra mai mult în străinătate decât în ​​trecutul recent.

Cu alte cuvinte, americanii primesc efectiv reduceri la hoteluri, închirieri de mașini, tururi și alte bunuri și servicii exprimate în multe valute străine.

Euro și-a pierdut din valoare în ultimul an și a atins paritatea cu dolarul american la 13 iulie, pentru prima dată din 2002. Paritatea înseamnă că cele două monede au avut un curs de schimb de 1:1.

„Cursul de schimb în acest moment este ridicol. Nivelul scăzut al euro face ca tot ce era scump în Europa să nu mai fie atât de scump”, a declarat pentru CNBC președintele Travelers United, Charlie Leocha.

Dar forța dolarului se extinde cu mult deasupra euro. De exemplu, indicele nominal extins al dolarului american măsoară aprecierea în raport cu monedele principalilor parteneri comerciali ai SUA, cum ar fi dolarul canadian, lira sterlină, peso-ul mexican și yenul japonez, pe lângă euro. Acesta a crescut cu peste 9% în ultimul an.

În plus, indicele se află în jurul celui mai ridicat nivel din cel puțin 1973, potrivit lui Andrew Hunter, analist senior la Capital Economics. Există o singură excepție: perioada din martie până în mai 2020, când călătoriile internaționale au fost în mare parte inaccesibile din cauza pandemiei Covid-19.

Creșterea dolarului este în mare parte atribuită majorării ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală a SUA, incertitudinii economice( inflație, temeri de recesiune în Europa și războiul din Ucraina) și prețurilor record ale petrolului și gazelor.

“Pentru turiștii americani, este cel mai bun moment să călătorească în străinătate. Dolarul va rămâne puternic pentru încă șase luni, asta va fi dinamica economică predominantă”, a subliniat Hunter.

author avatar
Radu Jacotă Redactor