AcasăDIVERSEDragoste în vremea pandemiei: escrocherii romantice, record de 300 milioane USD

Dragoste în vremea pandemiei: escrocherii romantice, record de 300 milioane USD

Singurătatea și statul acasă i-a determinat pe mulți americani să caute o legătură de dragoste prin intermediul rețelelor sociale. Dar un val de escrocherii romantice i-a lăsat adesea cu un cont bancar gol – și cu inimile frânte.

În ultimul an, pierderile raportate pentru fraude romantice au atins un record de 304 milioane dolari, în creștere cu aproximativ 50% față de 2019, potrivit unui raport al Comisiei Federale pentru Comerț(FTC), citat de The Washington Post.

Și multe dintre aceste pierderi au afectat mai ales persoanele de peste 60 de ani, 139 milioane de dolari.

Schema este clasică:  se folosesc profiluri de întâlniri false pentru a identifica persoane care caută relații romantice. Contactul ar putea începe, de asemenea, ca o cerere de prietenie sau un mesaj pe o platformă de socializare. Victimele sunt convinse să trimită bani prin carduri cadou sau prin transfer bancar.

„Pandemia și izolarea socială au oferit escrocilor o acoperire perfectă, dar și o scuză  plauzibilă pentru a menține relația online și a evita întâlnirea personală. Escrocii sunt incredibili în a oferi povești credibile”, a declarat Kati Daffan, director al  diviziei de practici de marketing a FTC.

Ce spune FBI

Dacă analiza FTC se bazează pe date auto-raportate de la ulitizatorii online, FBI a estimat în raportul anual de infracțiuni pe internet   că “peste 23.000 de persoane au pierdut peste 600 de milioane de dolari în fraudă de încredere, inclusiv înșelătorii romantice”,  de la 475 milioane de dolari în 2019.

Un bărbat din Oklahoma a fost condamnat luna trecută la patru ani de închisoare pentru administrarea unui grup de spălători de bani într-o înșelătorie online romantică nigeriană care a sustras cel puțin 2,5 milioane de dolari de la multe victime, inclusiv persoane în vârstă din Statele Unite, potrivit Departamentului de Justiție.

În Texas, 11 suspecți au fost acuzați că au scos zeci de mii de dolari din conturile vârstnicilor văduvi sau divorțați pe site-uri de întâlniri precum Match.com, Christian Mingle, JSwipe și PlentyofFish.

Criza sanitară i-a determinat pe mulți oameni singuri să se angajeze și mai mult în social media, devenind victimele unor “rețele foarte sofisticate de escrocherii sentimentale”, se menționează în raport.

“Și nu vorbim doar despre 1.000 sau 10.000 USD. Am avut persoane care sunau la linia de asistență spunând că au pierdut jumătate de milion de dolari. Unii s-au sinucis. Problema este că înșelătoria poate continua luni sau ani, epuizând economiile de viață ale oamenilor”, a avertizat Kathy Stokes, șefa serviciului Fraud Prevention Programs din cadrul Asociației Americane a Pensionarilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
351 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger