AcasăDIVERSEDosarul Dicembre. Conflictul de moștenire care împarte dinastia Fiat

Dosarul Dicembre. Conflictul de moștenire care împarte dinastia Fiat

Bătălia pentru avere macină cea mai cunoscută familie din Italia

În urmă cu cinci ani, membrii celei mai celebre dinastii de afaceri din Italia s-au adunat într-o vilă din secolul al XVIII-lea, în afara orașului Torino, după înmormântarea lui Marella Agnelli, văduva magnatului Gianni Agnelli.

Însă, mai degrabă decât o reuniune sumbră, evenimentul s-a dovedit a fi punctul  fierbinte al unei dispute care a divizat familia, deoarece Margherita, singurul copil supraviețuitor al defunctului cuplu, a intrat în conflict cu fiul ei, John Elkann, în legătură cu averea de miliarde de euro a tatălui său.

Schisma a fost readusă în lumina reflectoarelor luna trecută, când autoritățile au percheziționat casa și birourile lui Elkann, șeful afacerii de familie și președinte al constructorului auto Stellantis, în urma unei plângeri depuse de mama sa, potrivit căreia el ar fi ajutat-o pe Marella Agnelii să se sustragă de la plata taxelor italiene.

„Margherita Agnelli își persecută cei trei copii mai mari și pe părinții ei în instanțe de peste 20 de ani”, au declarat avocații lui Elkann pentru Financial Times. Sunt în dispută active de miliarde de euro, inclusiv opere de artă de Monet și Picasso și o participație la compania Dicembre, care deține conglomeratului cotat la bursă Exor, a cărui valoare a crescut cu 2.700%, ajungând la 33 de miliarde de euro sub conducerea lui Elkann, de la moartea bunicului său, în urmă cu mai bine de două decenii.

Pe lângă Fiat, producătorul de automobile pe care Gianni Agnelli l-a transformat într-unul dintre cei mai mari din lume și care acum face parte din grupul Stellantis, Exor deține participații importante în afaceri de la Ferrari și clubul de fotbal Juventus  până la Philips și revista The Economist.

Când Agnelli a murit în 2003, văduva și fiica sa au moștenit fiecare o participație de 37,5% în Dicembre, precum și active în valoare de sute de milioane de euro, de la artă la proprietăți în Italia și în străinătate. Elkann, succesorul consacrat al bunicului său, primise deja în dar 25 de procente din companie.

În anul următor, când supraviețuirea Fiat, încărcată de datorii, era pusă sub semnul întrebării, Margherita a decis că vrea să iasă din afacerea de familie și a fost de acord cu o plată de 1,2 miliarde de euro în schimbul transferării participației sale la Dicembre către mama sa și al renunțării la orice drepturi asupra averii sale.

După această tranzacție, încheiată în conformitate cu legislația elvețiană, deoarece Marella și Margherita locuiau fiecare în Elveția la acea vreme, bunica a vândut o parte din Dicembre fratelui și surorii lui Elkann, Lapo și Ginevra, care dețin acum fiecare câte 20%, și a vândut restul participației sale lui John de-a lungul anilor.

Dar, la scurt timp după încheierea acordului, Margherita s-a răzgândit – motivate de descoperirea faptului că averea tatălui ei includea sute de milioane de euro care fuseseră ascunse în străinătate, o parte din care ea pretindea că i se cuvine. În 2010, a pierdut o contestație în justiție a acordului din 2004, dar acest lucru nu a împiedicat ca dușmănia în familie să continue.

Un punct cheie al disputei este acum locul în care Marella a trăit în ultimii săi ani. Echipa de avocați a Margheritei a susținut că aceasta a locuit în Italia, astfel încât testamentul ei ar fi trebuit să fie reglementat de legea italiană, conform căreia copiii au întotdeauna dreptul la o parte din averea părinților.

John Elkann deține în prezent 60% din Dicembre.Cel mai mare acționar al Stellantis, Exor urmează să strângă aproximativ 700 de milioane de euro sub formă de dividende, după ce luna trecută grupul auto a raportat profituri anuale record de 18,6 miliarde de euro.

Activele deținute de Exor, cunoscut anterior sub numele de IFIL, au crescut la 33 de miliarde de euro, de la 1,2 miliarde de euro atunci când a murit Agnelli.

author avatar
Radu Jacotă
359 afisari
Zenville