AcasăDIVERSE„Domnul să fie cu voi”. Cu bicicleta în biserică: binecuvântare anti-accidente

„Domnul să fie cu voi”. Cu bicicleta în biserică: binecuvântare anti-accidente

Aliniați cu bicicletele în naosul catedralei anglicane din New York, sute de pasionați de ciclism au fost „binecuvântați” în weekend, în cadrul unui ritual vechi de 25 de ani, menit să îi protejeze de accidente în oraș.

“Domnul să fie cu voi. Fie ca drumurile voastre să fie mereu pline de bucurie. Fie ca Domnul să vă ocrotească pe voi și bicicletele voastre în palma mâinii sale”, a proclamat reverendul Patrick Malloy, decanul Catedralei episcopale Sfântul Ioan Teologul din nord-vestul Manhattanului, una dintre cele mai mari biserici din lume.

După ce au fost „binecuvântați”, bicicliștii au aplaudat, apoi au parcurs naosul și transeptul acestei clădiri neogotice de la sfârșitul secolului al XIX-lea, copiată după arhitectura catedralelor franceze, care a fost renovată ultima dată în anii 1990.

Potrivit AFP, acest ritual religios, comunitar și ecumenic – tipic pentru mozaicul multicultural unic din New York – a crescut în popularitate pe măsură ce ciclismul și bicicleta, ca sport și mijloc de transport „soft”, s-au extins în orașele americane și în suburbiile lor rezidențiale.

Ca și în Europa, utilizarea bicicletei este încurajată de autoritățile municipale democrate din New York. Dar acest oraș de 8,5 milioane de suflete, un monstru urban și un tărâm al mașinilor și camioanelor, este extrem de periculos pentru biciclete și scutere.

La ieșirea din biserică, Allison Considine, o activistă de mediu în vârstă de 28 de ani, i-a acuzat  pe primarul orașului, Eric Adams, și pe guvernatorul statului, Kathy Hochul,  că „nu  ne asigură siguranța” cu „piste de biciclete protejate” sau „deschiderea străzilor” doar pentru biciclete.

Statisticile  Departamentului de Transport din New York arată că  17 persoane au murit pe bicicletă în 2022.

Duminică, cele cinci cartiere ale metropolei – Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx și Staten Island –  au primit 32.000 de „bicicliști de toate nivelurile și din toate colțurile lumii, pe străzi total lipsite de mașini”, potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor Five Boro Bike Tour, un eveniment sportiv și caritabil care își sărbătorește anul acesta cea de-a 45-a aniversare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
501 afisari

2 COMENTARII

    • am vazut in OLANDA cum a luat unu doua babe cu biciclete pe capota….una a crapat instant….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger