AcasăDIVERSEDoar Europa se sinucide. Emisiile de CO2 la nivel global au crescut...

Doar Europa se sinucide. Emisiile de CO2 la nivel global au crescut în 2023

Închiderea economiei UE nu a stopat creșterea emisiilor

Cu tot zgomotul produs de propovăduitorii apocalipsei climatice, emisiile de CO2 la nivel global au crescut cu peste 1,5 miliarde de tone față de 2014. Singura regiune care și-a înjumătățit emisiile a fost Uniunea Europeană, în timp ce în celelalte colțuri ale planetei acestea s-au majorat și de 10 ori. În fapt, cu cât UE își închide industria, prin prețurile prohibitive la energie, cu atât se dezvoltă mai mult economiile de pe celelalte continente.

Un lucru este clar. Uniunea Europeană nu are cum să salveze planeta, chiar și luând în serios vestitorii apocalipsei climatice, care învinovățesc emisiile cu efect de seră.

Datele oficiale arată că emisiile de CO2 din producția de energie au crescut cu 1,5 miliarde de tone din 2014 până în 2023 și, cu excepția UE, care le-a înjumătățit, a SUA și a Japoniei și Coreei, care au reduceri modice, toate celelalte regiuni au înregistrat majorări de la an la an. UE a trecut de la 889 de milioane tone (Mt) emisii de CO2 în 2014, la doar 557 Mt în 2023, SUA, de la 2,1 miliarde de tone CO2 în 2014, la 1,5 miliarde de CO2 în 2023, iar Japonia și Coreea, de la 902 Mt emisii în 2014, la 728 Mt emisii în 2023.

Comparativ, China și-a crescut emisiile de CO2 în energie de la 4 miliarde de tone în 2014, la peste 5,5 miliarde de tone în 2023, India, de la 1,08 miliarde de tone în 2014, la 1,4 miliarde de tone în 2023, iar Sud-Estul Asiei, de la 485 Mt în 2014, la 801 Mt în 2023.

Încercarea reușită a Uniunii Europene de a se sinucide economic nu a avut niciun efect, atâta timp cât anul trecut emisiile Chinei erau de 10 ori mai mari decât ale UE, ale SUA, de 3 ori mai mari, ale Indiei, de aproape 3 ori mai mari, ale Sud-Estului Asiei, de aproape două ori mai mari și ale Japoniei și Coreei, de circa 1,5 ori mai mari.

Agenția Internațională a Energiei (IEA) preconizează că emisiile globale de CO2 vor scădea cu peste 2% în 2024 și mai puțin în 2025 și 2026, după ce au crescut cu 1% în 2023, arătând că majorarea puternică a producției de energie pe bază de cărbune în 2023, în special în China și India, pe fondul reducerii producției de hidroenergie, a fost responsabilă pentru creșterea emisiilor de CO2 din sectorul electric global.

Crește consumul

Cererea globală de energie electrică a crescut moderat în 2023, dar urmează să crească mai rapid până în 2026, susține IEA. Scăderea consumului de energie electrică în economiile avansate a restrâns creșterea cererii globale de energie electrică în 2023, în timp ce China, India și numeroase țări din Asia de Sud-Est au înregistrat o creștere puternică. În cererea de energie electrică în 2023, economiile avansate au înregistrat scăderi substanțiale din cauza unui mediu macroeconomic slab și a inflației ridicate, care a redus producția industrială.

Potrivit IEA, consumul de energie electrică din centrele de date, inteligența artificială (AI) și sectorul criptomonedei s-ar putea dubla până în 2026. ”Centrele de date sunt factori semnificativi ai creșterii cererii de energie electrică în multe regiuni. După ce a consumat la nivel global aproximativ 460 de terawați-oră (TWh) în 2022, consumul total de energie electrică al centrelor de date ar putea ajunge la peste 1.000 TWh în 2026.

Această cerere este aproximativ echivalentă cu consumul de electricitate al Japoniei. Reglementările actualizate și îmbunătățirile tehnologice, inclusiv în ceea ce privește eficiența, vor fi cruciale pentru a modera creșterea consumului de energie din centrele de date”, se arată într-un raport al IEA.

China și India, de neoprit

China are cea mai mare pondere a creșterii cererii globale de energie electrică în ceea ce privește volumul, dar India înregistrează cea mai rapidă rată de creștere până în 2026 dintre economiile majore. După o creștere cu 7% a cererii de energie electrică a Indiei în 2023, se așteaptă o creștere anuală de peste 6% în medie până în 2026, susținută de o activitate economică puternică și de extinderea proprietății de aparate de aer condiționat.

”În următorii trei ani, India va adăuga o cerere de energie electrică aproximativ echivalentă cu consumul actual al Regatului Unit. În timp ce sursele regenerabile sunt programate să satisfacă aproape jumătate din această creștere a cererii, se așteaptă ca o treime să provină din creșterea producției pe bază de cărbune. De asemenea, se prevede că Asia de Sud-Est va înregistra creșteri anuale robuste ale cererii de energie electrică de 5% în medie până în 2026, conduse de o activitate economică puternică”, se mai precizează în raportul IEA.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
873 afisari

9 COMENTARII

  1. N-ai inteles nimic claudia marcu …. Nu planeta vor ei sa o salveze, e vorba de distrugerea vechiului sistem ca apoi sa cladeasca distopia aia pe care o viseaza toti geriatricii de la d’avos

  2. Da…China, India, Turcia, cresc productiile, industria bubuie si cand vor fi mai mari peste tot globul, vor impune reguli si pentru UE si pentru alte state de pe glob.E posibil sa vedem cam ce face Rusia, acum ???

  3. Evropa proasta ca de obicei se impusca singura in picior : si cu Grindilul si cu energia ieftina ruseasca…

  4. Prostia asta cu CO2iu e doar o forma de control inventata de neocomunistii care au pus mina pe UE.

  5. CAT TIMP UE ARE O PANARAMA LA CONDUCERE O SCULA !!!,VA DISTRUGE ECONOMIC INTREAGA EUROPA !.

  6. Europa e pusa sa se sinucida economic pentru a fi un concurent economic mai putin. Toate celelalte zone au crescut economic si au produs mai mult CO2 decat inainte. Faptul ca Europa a generat mai putin CO2 nu a avut niciun efect (de fapt nici nu putea sa aiba, pentru ca cei 0.04% CO2 in aer nu au ce efect sa aiba, fiind o proportie infima).

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger