AcasăDIVERSEDiamantul de 48 milioane de dolari, expus la Dubai

Diamantul de 48 milioane de dolari, expus la Dubai

Unul dintre cele mai rare diammante din lume este expus vizitatorilor la Sotheby’s Dubai, urmând ca piatra prețioasă, de 15.10 carate, evaluată la peste 48 de milioane de dolari,  să fie licitată în aprilie la Hong Kong.

Diamantul albastru, denumit The De Beers Cullinan Blue, a fost extras dintr-o rocă brută, dezgropată în aprilie 2021 la mina Cullinan din Africa de Sud, redumită pentru producerea de pietre excepționale, inclusiv Great Star of Africa, montată pe sceptrul reginei Angliei.

Diamantul albastru a fost tăiat și prelucrat de meseriașii companiei Diacore, achiziționată de De Beers pentru 40 de milioane de dolari.

„Numai  cinci diamante albastre  de peste 10 carate au fost introduse vreodată la licitație și niciunul de peste 15 carate, cum are Cullinan Blue”, a declarat Sophie Stevens, director adjunct al Sotheby’s Dubai.

„Nu doar dimensiunea și culoarea fac această piatră atât de unică, ci și șlefuirea în trepte, numită „fancy vivid” , o tehnică foarte greu de stăpânit chiar și la cei mai experimentați bijutieri”, a precizat ea pentru The National.

Institutul Gemologic American (GIA) a evaluat diamantul și  l-a catalogat  „albastru viu strălucitor”, cea mai înaltă gradare a culorii, care a mai fost acordată doar în cazurile a mai puţin de 1% din diamantele prezentate casei de licitaţii Sotheby’s.

Dezvăluit mai întâi la New York, Cullinan Blue a călătorit apoi la Londra, înainte de a veni în Dubai. Sâmbătă își va continua turneul prin Singapore, Taiwan și Shanghai înainte de a ajunge în Hong Kong pentru vânzare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor