Cauta

DEZVĂLUIRI INCREDIBILE! Cine sunt bancherii care au sponsorizat cu mai bine de 100 de miliarde dolari defrișarea pădurilor

Una dintre cele mai tari investigații jurnalistice din ultimii ani a fost publicată luni de Financial Times. Dezvăluirile sunt incredibile și vorbesc despre o rețea transfrontalieră interesată să distrugă viața de pe Pământ, tăierea pădurilor fiind activitatea de bază. Însă asta nu este totul, cel mai interesant aspect ține de proveniența banilor – se pare că marii bancheri ai lumii, aproape toți membri ai „Elitei” care dorește Noua Ordine Mondială, au investit mai bine de 100 de miliarde de dolari în aceste companii implicate în defrișări masive de păduri!

Sunt nume cu greutate în sectorul financiar, de la șefii BNP Paribas și Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) până la bancherii care conduc JPMorgan, Bank of America, HSBC și Deutsche Bank.

De la JBS la Singapore Olam International

Au beneficiat de banii băncilor 20 de mari firme implicate în defrișări, inclusiv JBS, producător brazilian de carne, lider mondial în sector, acuzat că a jucat un rol important în distrugerea pădurii amazoniene.

Însă nu doar JBS este pe „lista neagră”. Investigatorii de la Global Witness, care au lucrat îndeaproape cu jurnaliștii FT, susțin că în cele peste 70.000 de tranzacții de obligațiuni și împrumuturi cercetate sunt și unele cu referire la Singapore Olam International, poate cel mai mare furnizor din lume de boabe de cacao, cafea, bumbac și orez. Numai acest colos a primit credite totale în valoare de 730 milioane dolari, iar o parte din bani s-ar fi dus pe finanțarea distrugerii pădurilor tropicale din Gabon.

Chiar dacă, la nivel declarativ, fiecare dintre aceste bănci susține că și-a luat angajamente ferme în ceea ce privește protecția mediului și că luptă împotriva schimbărilor climatice, „totuși ele continuă să întrețină relații financiare cu firmele implicate în mod direct în procesul de defrișare a pădurilor”, afirmă Colin Robertson, de la Global Witness. Poziția ONG-ului este clară: „Nu există un exemplu mai izbitor de nedreptate climatică decât faptul că băncile din Occident obțin sume uluitoare de bani în timp ce finanțează distrugerea pământului, a caselor și mijloacelor de trai ale comunităților care și-au protejat pădurile timp de generații”.

Sume uriașe în joc, câștiguri fabuloase pentru bănci

Financial Times scrie că doar cele mai mari cinci bănci din lume au încheiat, în total, peste 570 de tranzacții de obligațiuni și împrumuturi financiare cu firme acuzate sau cel puțin suspectate de defrișări. De exemplu, americanii de la JPMorgan au făcut un profit de aproape 50 de milioane de dolari din aceste tranzacții, împrumutând cu bani companii care au alimentat distrugerea pădurii tropicale. Și britanicii de la HSBC, cea mai mare bancă europeană în ceea ce privește capitalizarea, au finanțat cu peste 7 miliarde de dolari unele dintre cele mai mari firme de defrișare din lume. Împrumutul le va aduce bancherilor de la HSBC în jur de 38 de milioane de dolari.

Au mai realizat astfel de afaceri bancherii de la BNP Paribas, Deutsche Bank și Rabobank. De altfel, se observă că, la nivelul UE, toate aceste „combinații” sunt intermediate de marile bănci din Franța, Germania, Olanda, Spania și Italia.

Cum era de așteptat, marii finanțiști ai planetei resping acuzațiile din articolul FT, asta deși există dovezi clare că mulți manageri dețin acțiuni personale (în valoare totală de aproximativ 37 miliarde de dolari) la cele mai mari 20 de companii implicate în defrișări. HSBC susține că raporturile sale cu firmele respective s-au încheiat sau sunt pe cale să se încheie, în timp ce BNP Paribas a negat categoric că ar finanța defrișările. În fine, JPMorgan a refuzat să comenteze.

Ultimele stiri

  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Omul care l-ar ajuta pe Trump să răstoarne economia globală
  • Exit mobile version