Sindicaliștii de la CNAIR atrag atenția că, din momentul în care autoritățile au desființat, în mod absolut aberant, punctele de cântărire din vamă, autostrăzile și drumurile naționale și europene din România au fost efectiv distruse. În asfalt au apărut cratere uriașe, astfel că nu se mai poate circula în siguranță, viața tuturor participanților la trafic fiind pusă în pericol. Între timp, Guvernul și Ministerul Transporturilor refuză să ia vreo măsură pentru a stopa distrugerea ireversibilă a infrastructurii.
Președintele Sindicatului Drumarilor ”Elie Radu”, Florin Bozbici, ne spune că a rămas șocat să vadă că, într-o lună și jumătate, de când Guvernul a decis să desființeze punctele de cântărire a autocamioanelor din vamă, drumurile României au fost făcute praf.
”Am venit acum pe autostrada București-Pitești și este un dezastru total. Au apărut gropi și chiar cratere pe lungimi de 10-20 metri pe lungime, unde asfaltul a fost spart din cauza tonajelor vehiculelor de marfă, care circulă supraîncărcate, fără niciun fel de control. Pe Valea Oltului, la fel, sunt gropi peste gropi, și trebuie să frânezi pur și simplu, apoi să intri cu roțile încet în ele, ca să nu îți nenorocești mașina. Și nu ai cum să le eviți, că sunt gropi și pe o parte și pe cealaltă. În ianuarie, când am venit la București, asfaltul era intact, vă dați seama cât de rapid ne-au distrus drumurile? De când mă știu nu am văzut în România un așa dezastru. Vin străinii și ne rup drumurile și nimeni nu îi verifică. Avem numai cratere pe toate șoselele și sunt un adevărat pericol. Nu se poate așa ceva. Eu am rămas oripilat. Am dat cu geanta în gropi de era cât pe ce să mă arunce în parapet, și nu aveam viteză. Dacă intri cu roata într-o groapă din asta poți să te izbești de parapet și să mori. Acum au mai dat și cu sare și automat afectează și partea de rulare, iar când treci cu supratonaj se rupe drumul, efectiv”, ne-a declarat Florin Bozbici, președintele Sindicatului Drumarilor ”Elie Radu”.
Acesta susține că șoselele nu vor mai putea fi aduse la starea inițială, dat fiind că vorbim de costuri imense. ”De o lună și jumătate, de când am intrat în Schengen, și nu-i mai verifică nimeni pe transportatori, ne-au nenorocit drumurile. Dacă vii cu 80 de tone pe un drum proiectat să reziste la 40 de tone, asta se întâmplă”, ne-a mai precizat Florin Bozbici.
Guvernul, paralizat
Sindicaliștii de la CNAIR spun că, deși am intrat în Schengen și ar fi trebuit ca guvernanții să fi adaptat deja legislația la noile realități, nu se întâmplă nimic în acest sens. Mai grav, în loc să se facă o reorganizare și o adaptare a controlului vehiculelor care nu respectă masele și dimensiunile maxim admise, CNAIR a ales să desființeze Agențiile de Control și Încasări (A.C.I.).
”Ca întotdeauna, vecinii noștri se descurcă mult mai bine: de exemplu, compania similară maghiară știe să facă verificări, să încaseze taxe și să dea amenzi. Noi, la o lună și jumătate de la intrarea în Schengen încă nu știm ce vrem să facem, dar să mai și acționăm. Ministerul Transporturilor tace, degeaba am încercat să ne întâlnim cu cei aflați la conducere, că nu și-au făcut timp pentru noi. ISCTR pare că e singura instituție, subdimensionată, nedotată, nici tehnic și nici la nivel de angajați, care, din când în când, mai face un control. Însă, cu așa controale, vai și-amar de drumurile noastre!”, a transmis Sindicatul Drumarilor ”Elie Radu”.
Acesta mai semnalează că CNAIR, în calitate de administrator de infrastructură rutieră, are obligația legală de a menține integritatea drumurilor și siguranța participanților la trafic. ”Degeaba semnăm contracte pentru noi sectoare minuscule, fie de autostrăzi, fie de drumuri naționale, dacă distrugem masiv ceea ce avem. Niciodată nu vom reuși să ținem pasul cu reparațiile la structura existentă, mai ales dacă aceasta se degradează într-un ritm mult mai rapid din cauza nerespectării condițiilor privind masele și dimensiunile maxim admise”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Drumarilor ”Elie Radu”.
Probleme grave la CNAIR
Sindicaliștii mai semnalează că, după ce inițial s-a adoptat Legea nr. 296/2023, prin care au fost impuse norme de personal în mod aleatoriu, fără să se țină cont de nivelul companiei, structura sa teritorială, care au dus la anomalii, a fost adoptată și OUG 156/2024 care introduce derogări permanente de la Legea 367/2022, blocând negocierile libere la contractele colective de muncă. Astfel, statul intervine abuziv în relațiile de muncă, distrugând autonomia negocierilor. În acest context, salariile nu se mai pot adapta la inflație, afectând nivelul de trai, angajații pleacă în privat, iar calitatea serviciilor publice scade, susțin sindicaliștii.
”În cadrul CNAIR exista oricum un deficit acut de salariați calificați, ingineri, tehnicieni, mecanici de utilaje, șoferi etc. Aceștia preferă munca în domeniul privat, unde salariile sunt mai mari. S-a ajuns în situația în care salariații existenți au concedii de odihnă de luat pe doi-trei ani de zile, iar acumularea excesivă de ore suplimentare se face în perioada de iarnă. Acest deficit de personal se regăsește în special la nivelul districtelor. De exemplu, în cadrul Districtului Feleac (din cadrul DRDP Cluj) sunt doar 2 muncitori, ceea ce face imposibilă asigurarea permanenței și intervențiilor la accidente”, au mai precizat sindicaliștii din CNAIR.
Nu doriti decit sa va luati iara posturile de la cintarele din vami .Nici camioanele romanesti nici cele straine nu pot intra cu supratonaj in tara Toate absolut toate pina in ro.sint cintarite pe drumurile din UE.Cele din Ucr.la intrare in Ro.,cele ce vin din TR.la intrare in Bg.
: Lucrari de caltiate, sosele si drumuri nationale la care s-au investit milioane euro ( o parte au intrat in buzunarele smescherilor) MADE in ROMANIA.
In țară nu poți intra necantarit.probleba este la noi in țară cu camioanele ,și calitatea asfaltului lasă de dorit
Nu este din cauza tonajul, este din cauza firmelor care au turnat asfaltul, este foarte slab calitativ și subțire și fără armătură sub asfalt,,,,nu mai dați vina pe tonaj,
Niste bandiți dau vina pe gaura din covrig , nu pe incompetenta lor.
este dezastru si pe sensul spre bucuresti dinspre constanta
Și de șpaga pe care o iau de la firmele de transport ca să închidă ochii când mașinile sunt încărcate cu mult peste capacitatea legala de ce nu spune ?
Ce mincinosi notorii.Camioanele sunt de vina sau lucrarile facute de mantuiala? RUSINE