AcasăDIVERSEDezastre naturale, pagube de 72 miliarde de dolari

Dezastre naturale, pagube de 72 miliarde de dolari

Inundațiile și furtunile din întreaga lume au afectat facturile asigurătorilor în prima jumătate a anului, pierderile economice cauzate de dezastrele naturale ridicându-se la 72 de miliarde de dolari (70 de miliarde de euro), potrivit unei estimări a Swiss Re.

Deși această cifră este mai mică decât cea din 2021, când pierderile economice globale au atins 91 de miliarde de dolari, asiguratorul elvețian a subliniat totuși ponderea tot mai mare a așa-numitelor dezastre secundare, care sunt din ce în ce mai costisitoare, de la inundațiile din Australia la furtunile de iarnă din februarie în Europa și grindina din Franța.

Adăugând dezastrele provocate de om, cum ar fi accidentele industriale, pierderile economice ajung la 75 de miliarde de dolari.

Factura pentru asigurători s-a ridicat la 38 de miliarde de dolari, față de 49 de miliarde cu un an înainte. Cu toate acestea, cheltuielile numai pentru catastrofele naturale (excluzând dezastrele umane) a fost de 35 de miliarde de dolari, adică cu 22% peste media pe zece ani.

Frecvența dezastrelor secundare, spre deosebire de dezastrele majore precum cutremurele sau uraganele, este în creștere în întreaga lume.

Furtunile din februarie din Europa i-au costat pe asigurători 3,5 miliarde de dolari, potrivit estimărilor Swiss Re.

Nota de plată pentru inundațiile din Australia, după ploile torențiale din februarie și martie, a ajuns „până în prezent” la 3,5 miliarde de dolari, stabilind un „nou record” pentru costurile inundațiilor din această țară, a precizat reasigurătorul.

Estimările privind grindina și ploile torențiale din Franța se ridică la 4 miliarde de euro în pierderi asigurate.

75% din pierderile economice cauzate de dezastrele naturale nu sunt acoperite de asigurări.

author avatar
Radu Jacotă Redactor