AcasăDIVERSEDetectarea cancerului de sân. Inteligența artificială „vede” mai bine decât radiologii

Detectarea cancerului de sân. Inteligența artificială „vede” mai bine decât radiologii

Inteligența artificială (AI) dă rezultate promițătoare în detectarea cancerului de sân care, altfel, ar fi putut fi ratate de radiologi, potrivit celui mai mare studiu de acest gen.

Cercetătorii din Germania au descoperit că AI poate detecta corect cancerele mamare de interval, care se dezvoltă între rundele de screening de rutină (de obicei 24 de luni în multe țări) și care pot fi ratate și diagnosticate ca rezultat fals negativ.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în 2020 au fost diagnosticate 2,3 milioane de femei cu cancer de sân și 685 000 de decese la nivel mondial.

Studiul revizuit de experții germani, care  a evaluat 2.396 de mamografii de screening de la femei care au fost ulterior diagnosticate cu cancer de interval, a arătat că aproximativ 16% dintre aceste cancere sunt probabil vizibile în timpul unui screening anterior, în timp ce unul din cinci poate fi “prea subtil pentru ochiul uman” și poate fi ratat de radiologi, ceea ce este cunoscut sub numele de „semne minime”.

AI ar putea detecta și localiza corect pe mamografie 27,5% din cazurile fals negative și puțin peste 12% din semnele minime de cancer.

Constatările prezintă o oportunitate de a detecta mai multe cancere la screening cu ajutorul inteligenței artificiale, ceea ce ar putea ajuta la depistarea mai devreme a cancerului de sân.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
229 afisari

1 COMENTARIU

  1. ” falsul pozitiv ” e problema,
    ca la testu covid.
    (e mai complicat:
    2 mamele, 2 c.oaie,
    riscu e 4X,asa se calculeaza).

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger