AcasăDIVERSEDesigneri și creatori – o istorie a succesului “space-age fashion”

Designeri și creatori – o istorie a succesului “space-age fashion”

Cursa spațială din anii 1960 nu a fost doar o măsură a progresului științific, ci și o sursă de inspirație pentru designeri și case de modă precum Paco Rabanne, Pierre Cardin, Dior, Thierry Mugler sau Chanel.

CNN atuncă o privire înapoi la relația de durată a modei cu spațiul cosmic.

Pierre Cardin

Cardin a fost unul dintre pionierii “esteticii epocii spațiale” cu un design futurist, în Săptămâna modei de la Paris din 1968. Aceste creații ale lui Pierre Cardin, care a murit în decembrie 2020, au fost purtate de vedetele epocii, inclusiv trupa The Beatles.

Colecția Moon Girls

André Courrèges și-a lansat colecția Moon Girls, incluzând cizme go-go albe și pălării înalte și sferice, în primăvara anului 1964. Trei decenii mai târziu, acest “glamour galactic” a avut succes  în 1993, la o prezentare de modă în Japonia.

Paco Rabanne

Pentru mulți designeri, cursa spațială a însemnat experimentare și fantezie. Designerul spaniol Paco Rabanne nu a fost diferit, modelând rochii mini și îmbrăcăminte asortate din materiale neobișnuite – vinil sau lanțuri de sticlă. Acum, notoriile creații ale lui Rabanne au făcut ca modelele sale să pară “războinici extraterestri”.

Reed Crawford

“Hibrizii” cască-pălărie au fost caracteristici cheie ale stilului spațial al anilor ’60. La o expoziție de pălării din Londra, în 1966, regretatul designer britanic Reed Crawford a debutat cu pălăria „Dollar Princess”, o combinație de cască –  vizor, pe jumătate spațială, care arăta clar futuristă – în ciuda faptului că a fost făcută din… capace argintii  de sticle de lapte.

Thierry Mugler

La Săptămâna modei de la Paris din 1986, colecția toamnă-iarnă a brandului Thierry Mugler a prezentat rochii spațiale, decorate cu stele și antene din aur și argint. Mugler a continuat tema “space-age fashion” de-a lungul anilor ’80.

Dior

După spectacolul Dior Haute-Couture 2006-2007 de  la

Săptămâna modei din Paris, directorul creativ al casei de modă la acea vreme, designerul britanic John Galliano, purta un costum de astronaut în timp ce făcea o tură obișnuită în jurul podiumului.

Racheta Chanel

Pentru colecția de îmbrăcăminte Chanel toamnă-iarnă 2017-2018, Grand Palais din Paris a găzduit o rachetă uriașă, decorată cu monograma casei de modă. A avut loc chiar și o lansare simulată, cu nori de fum și efecte speciale, în jurul cărora manechinele defilau îmbrăcate în ansambluri inspirate de seria filmelor „Jetsons”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
217 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger