AcasăDIVERSEDecizie șoc. Se interzice vânzarea tratamentelor pentru deparazitarea animalelor

Decizie șoc. Se interzice vânzarea tratamentelor pentru deparazitarea animalelor

ANSVSA dă o lovitură cruntă gospodăriilor din mediul rural

Motivând că a crescut numărul de cazuri de copii deparazitați de părinți cu soluții pentru animale, ANSVSA vrea să schimbe legea și să interzică vânzarea acestor produse în farmaciile veterinare. Măsura va avea un impact devastator asupra românilor, în special din mediul rural, care vor fi împiedicați, în acest mod, să crească în gospodării animale domestice și păsări. Mai mult, autoritatea va înăspri drastic și vânzarea de antibiotice pentru animale, urmând totodată, să emită și o listă cu medicamentele pe care farmaciile nu mai au voie să le comercializeze.

Pentru că nu au fost în stare să demareze campanii de conștientizare și de educare în comunitățile cu acces redus la școlarizare, autoritățile au decis ”să taie răul de la rădăcină” și să interzică, efectiv, vânzarea tratamentelor deparazitare pentru animale și păsări. Aceste tratamente sunt folosite uzual de către cei care dețin animale și păsări în gospodării, astfel că dispariția medicamentelor va avea ca efect împiedicarea creșterii acestora. Alternativa pentru români ar fi să plătească medicul veterinar, un lux pe care puțin și-l pot permite.

”Produsele medicinale veterinare sunt destinate exclusiv tratamentelor la animale, iar utilizarea acestora la oameni poate avea consecințe dintre cele mai grave asupra sănătăţii. Produsele medicinale veterinare trebuie utilizate numai de către medicii veterinari sau sub supravegherea acestora, conform indicaţiilor specificate în prospect. Cu toate acestea, au fost înregistrate numeroase accidente grave produse la oameni și animale, prin intoxicații apărute consecutiv aplicării unor tratamente cu produse medicinal veterinare antiparazitare externe tip concentrat emulsionabil, achiziționate ilegal, fără prescripție medicală veterinară și utilizate fără a respecta indicațiile din prospect. În spitalele de pediatrie din țară a crescut îngrijorător numărul cazurilor de intoxicații grave la copii cu insecticide din grupa organofosforicelor și carbamaților prin folosirea ilegală a acestor produse în tratamentul râiei sarcoptice și a infestațiilor cu păduchi”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanță de urgență elaborat de ANSVSA.

Fără antibiotice

În același timp, autoritatea vrea să restricționeze drastic și antibioticele cu uz veterinar, la fel cum s-a procedat și cu antimicrobienele pentru uz uman. Prin Regulamentul delegat (UE) 2021/578 al Comisiei din 29 ianuarie 2021 s-au instituit cerințele pentru colectarea datelor privind volumul vânzărilor și utilizarea produselor medicinale antimicrobiene la animale, astfel că trebuie instituită prin lege obligația medicilor veterinari de a raporta antimicrobienele utilizate la tratarea animalelor, susține ANSVSA.

În prezent, în România consumul de antibiotice în medicina veterinară este sub media europeană, însă acesta trebuie să scadă în continuare pentru a răspunde Strategiei Comisiei „Farm to Fork” (2020) de a reducere cu 50 % vânzările de substanţe antimicrobiene pentru animale de fermă şi pentru acvacultură până în 2030. În acest sens, potrivit proiectului de act normativ, este interzisă prescrierea, eliberarea şi comercializarea cu amănuntul a produselor medicinale veterinare antimicrobiene injectabile în ambalaje mai mari de 10 mililitri, a produselor medicinale veterinare injectabile ce conțin substanțe cu acțiune hormonală, tireostatică sau beta-agonistă, a produselor medicinale veterinare antiparazitare injectabile,  a produselor medicinale veterinare ce conțin antiparazitare externe prezentate sub formă de suspensie/concentrat emulsionabil și utilizate prin aplicare externă la bovine, ovine, caprine, suine, ecvidee, păsări sau pentru benzi fumigene la albine, precum şi a produselor medicinale veterinare care conţin substanţe aflate sub control național.

Se închid și farmaciile veterinare

Activitatea din cadrul farmaciilor veterinare şi a punctelor farmaceutice veterinare se va desfăşoară doar sub supravegherea unui medic veterinar cu drept de liberă practică, responsabil pentru eliberarea produselor medicinale veterinare, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, se mai precizează în proiectul de ordonanță de urgență. Medicul trebuie să fie asociat/acţionar şi/sau administrator al societăţii care deţine unitatea farmaceutică veterinară, medic veterinar titular al unităţii farmaceutice veterinare sau angajat cu contract individual de muncă al unităţii farmaceutice veterinare. Actul normativ prevede o perioadă de grație, astfel că produsele care vor fi interzise și se regăsesc în stocurile farmaciilor vor putea fi comercializate în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.