AcasăDIVERSEDe la Papa Francisc și Regele Charles la Bill Gates: nume mari...

De la Papa Francisc și Regele Charles la Bill Gates: nume mari pregătite să intre în luptă la Cop28

Summitul pe tema climei va reuni un amestec de politicieni, magnați, lideri religioși, oameni de știință, jurnaliști și militanți

Summitul Cop28 pe tema climei va reuni un amestec de politicieni, magnați, lideri religioși, oameni de știință, jurnaliști și militanți.

ONU se așteaptă ca peste 70.000 de delegați să participe la Cop28 , dintre care doar o minoritate se află în sală atunci când se iau deciziile finale.

Pe margine se află marile personalități, inclusiv miliardari și activiști care nu participă direct la negocieri, dar care au puterea de a muta bani, de a influența dezbaterea și de a face ca vocile lor să ajungă la urechile liderilor.

Vaticanul a confirmat că Papa Francisc va participa la Cop28, o premieră pentru un suveran pontif în funcție la o conferință ONU privind clima. Aceasta va fi a doua sa vizită în Emiratele Arabe Unite, după călătoria istorică de trei zile din 2019.

Papa se va adresa summitului înainte de a avea întâlniri bilaterale private, în timp ce șefii de stat și de guvern se vor afla în Dubai. De asemenea, el va deschide un „pavilion al credinței” pe site-ul Expo City.

Francisc este el însuși un șef de stat, iar Vaticanul are un obiectiv net-zero pentru 2050, dar emisiile sale sunt neglijabile la scară globală.
Regele Charles al Marii Britanii a fost un susținător deschis al ecologiei încă dinainte de existența conferințelor ONU privind clima, fiind ridiculizat după ce a recunoscut în anii 1980 că îi plăcea să vorbească cu plantele sale.

La Cop28, Charles va rosti un discurs de deschidere, se va întâlni cu liderii regionali și va participa la o recepție pentru a lansa un forum de afaceri și filantropie, potrivit The National. Deși nu poate negocia sau susține politici specifice, puterea monarhiei britanice are influență și poate fi folosită pentru a câștiga prieteni.

Miliardarul Bill Gates și-a confirmat prezența la summit, numind-o „o oportunitate importantă de a verifica progresul mondial”. Susținător proeminent al proiectelor ecologice care îi aduc profit,  Gates va promova fondul Breakthrough Energy pentru finanțarea proiectelor climatice.

Fundația Bill & Melinda Gates este, de asemenea, partener în cadrul forumului de afaceri și filantropie care va fi lansat de Regele Charles.

Sunt așteptați și alți magnați susținători ai acțiunilor de combatere a schimbărilor climatice: Jeff Bezos și Elon Musk. Fondatorul Amazon dispune de Earth Found, în timp ce Musk oferă un  premiu de 100 de milioane de dolari pentru tehnologia de eliminare a carbonului.

Organizația Mondială a Sănătății va face lobby pentru ca aspectele legate de sănătate să fie integrate în politica climatică, în timp ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică și șeful acesteia, Rafael Grossi, fac presiuni pentru ca energia nucleară să joace un rol crucial în tranziția energetică.

Jim Skea, noul șef ales al Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice, va participa, de asemenea, la Cop28.

author avatar
Radu Jacotă Redactor