Chiar dacă criza costului vieții i-a împins pe consumatori spre soiurile mai ieftine, lipsa de boabe de tip robusta face din ce în ce mai dificilă găsirea unei cești de cafea prietenoase cu bugetul.
În timp ce mulţi iubitori de cafea preferă soiul arabica, de calitate superioară, soiul robusta este în mod normal mai ieftin pentru că acest arbore de cafea este mai rezistent şi are nevoie de mai puţină îngrijire, astfel că este mai uşor de produs în cantităţi mari, potrivit Bloomberg.
Soiul robusta este utilizat în mod frecvent la cafea de tip instant, espresso şi cafeaua măcinată vândută în supermarketuri, produse care au înregistrat o cerere uriașă pe măsură ce consumatorii atenţi la preţuri caută alternative accesibile.
Dar producătorii de robusta nu pot ține pasul cu această cerere, astfel că preţurile angro au atins săptămâna aceasta cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani.
Pentru consumatorii de pe cea mai mare piață de cafea din Europa, Germania, această presiune are un efect vizibil asupra costurilor de vânzare cu amănuntul, cu aproape 20% mai mult decât în urmă cu un an.
Șansele ca deficitul global de robusta să se reducă în curând par derizorii. Vietnamul – cel mai mare producător mondial – a strâns probabil cea mai mică recoltă din ultimii patru ani, după ce fermierii s-au concentrat pe plantarea unor culturi mai profitabile, cum ar fi avocado și durian, pentru a face față costurilor ridicate ale îngrășămintelor în urma invaziei Rusiei în Ucraina.
Brazilia, al doilea cel mai mare cultivator al acestui soi, și-a văzut culturile afectate de secetă și există, de asemenea, temeri că producția Indoneziei ar putea avea de suferit în urma ploilor abundente.
În ciuda acestor obstacole, mai multe boabe de cafea robusta au fost exportate la nivel global în primele şase luni ale sezonului curent, comparativ cu ultimii trei ani, însă chiar şi aşa nu a fost suficient pentru a ţine pasul cu nevoile mari.
Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Cafelei livrările de robusta în perioada octombrie-martie au fost cu aproximativ 4% mai mari decât în aceiaşi perioadă în 2021-2022.
„Există o cerere atât de mare, ca urmare a migraţiei dinspre cafeaua mai scumpă, încât piaţa nu este satisfăcută nici măcar de exporturile mai mari de cafea robusta”, susține Judith Ganes, care are o firmă de consultanţă specializată pe materii prime precum cafea la New York.
Inflaţia de două cifre în multe părţi ale lumii a dus la creşterea facturilor la cumpărături la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii, ceea ce i-a forţat pe unii consumatori să se îndrepte spre soiurile mai ieftine de cafea. Prin urmasre, cafeaua instant produsă din boabe robusta înregistrează o creştere mai rapidă decât alte segmente ale industriei, a declarat Aguinaldo Lima, de la Brazilian Instant Coffee Industry Association.
va reguleaza sasul si grasu general de va rup Se scumpesc numai la voi ca sa va infometeze ca Ceausescu fraieri ce sunteti , natie de slugi proaste