Nu este de mirare: China a depășit recent Germania ca al doilea mare exportator auto din lume. Iar cererea este condusă de Europa, locul de naștere al automobilului, unde o criză a lanțului de aprovizionare, criza energetică și războiul din Ucraina continuă să afecteze producătorii.
Exporturile din China au crescut cu peste 50% în primele nouă luni ale acestui an, livrând peste 2 milioane de vehicule. Constructorii auto chinezi reprezintă deja 5% din piața europeană a mașinilor electrice, potrivit Bloomberg. Cu excepția Tesla, producătorii de automobile din Occident nu au reușit adesea să țină pasul.
Și au neglijat în mod deliberat sfârșitul bugetar al pieței europene, crezând că prețurile mari, nu volumele de vânzări, vor oferi marje de profit superioare.
Companiile chinezești profită acum de economiile lor majore pentru a livra în Europa mașini la prețuri competitive. Dimensiunea ambițiilor a fost expusă la Salonul Auto de la Paris din octombrie, unde mărci precum BYD și Great Wall Motor au prezentat mai multe modele impresionante din punct de vedere tehnic.
Acorduri precum cel încheiat de BYD cu firma germană de închiriere de mașini Sixt SE pentru achiziționarea a aproximativ 100.000 de vehicule electrice vor contribui la creșterea gradului de conștientizare a consumatorilor.Nu este surprinzător faptul că mărcile occidentale achiziționate de chinezi, cum ar fi MG și Polestar, au avut cel mai mare succes.
Avansul Chinei reprezintă o problemă spinoasă pentru politicienii europeni, care sunt presați să asigure condiții de concurență echitabile. În prezent, importurile de automobile în China se confruntă cu un tarif vamal de 15%, față de 10% în cazul importurilor în Uniunea Europeană.
Directorul executiv al Stellantis, Carlos Tavares, dorește ca Europa să majoreze tarifele pentru modelele importate din China. Între timp, președintele francez Emmanuel Macron spune că stimulentele de achiziție ar trebui să fie condiționate de producția locală, așa cum sunt acum în SUA în urma Legii privind reducerea inflației.
Germania, a cărei industrie auto are mult mai mult de pierdut dacă China aplică represalii, a fost până acum mai reticentă. Directorii germani din sector fac parte din delegația de lideri de afaceri a cancelarului Olaf Scholz care vizitează China în această săptămână.
Europa este deja îngrijorată de dezindustrializare din cauza costurilor energetice foarte ridicate. Există, de asemenea, o îngrijorare politică tot mai mare cu privire la dependența continentului de China – un partener comercial valoros, dar care este văzut din ce în ce mai mult ca un rival strategic.
Vehiculele electrice moderne sunt o tehnologie nouă, iar China are un avans de ani de zile în ceea ce privește bateriile și lanțurile de aprovizionare asociate.
UE a ajuns la un acord pentru a interzice vânzările de mașini cu motoare cu combustie începând cu 2035; astfel, producătorii de pe continent sunt prinși între ciocan și nicovală.
Blocarea importurilor de automobile chinezești poate fi populară din punct de vedere politic, dar consumatorii europeni vor sfârși prin a plăti prețuri și mai mari pentru cele autohtone. În cele din urmă, Europa poate alege între protecționism și accesibilitate. Dar, din păcate, nu le poate avea pe amândouă.
Decat electric mai bine pe cal la atac cu lancea inainte imptoriva guvernului si (h)o(tz)nge-urilor!