Cauta

Dacă planeta se încălzește, cum rămâne cu furtunile de iarnă? Care este legătura dintre furtunile de iarnă și încălzirea globală?

Planeta se încălzește, inclusiv iernile. Cu toate acestea, Statele Unite s-au confruntat cu furtuni severe de iarnă în ultimii ani, ceea ce i-a determinat pe experți să analizeze mai îndeaproape legătura dintre aceste episoade de frig extrem și schimbările climatice.

Chiar dacă o astfel de comparație pare complet contraintuitivă, anumite conexiuni ar putea fi clar identificate, notează AFP. Altele, pe de altă parte, sunt încă mult dezbătute de comunitatea științifică.

În timp ce legătura dintre încălzirea globală și valurile de căldură este foarte directă, comportamentul furtunilor de iarnă este guvernat de o dinamică atmosferică complexă, care este mai dificil de studiat.Cu toate acestea, „există anumite aspecte ale furtunilor de iarnă  în care legătura cu schimbările climatice este destul de puternică”, a declarat Michael Mann, climatolog la Universitatea din Pennsylvania.

Încălzirea oceanelor și lacurilor  influențează, de exemplu, cantitatea de zăpadă care cade. În Statele Unite, un fenomen cunoscut sub numele de „efectul de lac” se produce în special în jurul regiunii Marilor Lacuri de la granița cu Canada. Este vorba despre zona în care se află orașul Buffalo, care a fost deosebit de afectat de furtuna care a lovit anul acesta țara în weekendul de Crăciun.Coliziunea dintre aerul rece din nord și apa mai caldă a acestor lacuri provoacă convecție, ceea ce duce la căderi de zăpadă.

Vortex polar și jet stream

Cu toate acestea, nu există un consens cu privire la alte mecanisme, cum ar fi efectul schimbărilor climatice asupra vortexului polar și a curenților de aer  “jet stream”.

Vortexul polar este o masă de aer deasupra Polului Nord, situată la mare înălțime în stratosferă (noi trăim în troposferă, iar stratosfera este situată chiar deasupra).Acesta este înconjurat de o bandă de aer în rotație, care acționează ca o barieră între aerul rece din nord și aerul mai cald din sud. Dar, pe măsură ce vortexul polar slăbește, această bandă de aer începe să se unduiască și să ia o formă mai ovală, aducând mai mult aer rece spre sud.

Potrivit unui studiu din 2021, acest tip de perturbații apar din ce în ce mai des, iar în decurs de două săptămâni se reflectă mai jos în atmosferă, acolo unde se află jet stream. Acest curent de aer, care suflă de la vest la est, urmărind din nou granița dintre aerul rece și cel cald, face apoi meandre astfel încât permite aerului rece din nord să pătrundă la latitudini mai mici, în special în estul Statelor Unite.

„Toată lumea este de acord că, atunci când vortexul polar este perturbat, există o probabilitate crescută de furtuni de iarnă severe”, precizează Judah Cohen de la Atmospheric and Environmental Research (AER).

Iar acest vortex polar „întins” este exact ceea ce a fost observat chiar înainte de furtuna care a lovit Statele Unite în decembrie. S-a întâmplat și în februarie 2021, când un val de frig năprasnic a lovit Texasul, provocând întreruperi masive de energie electrică.

Dar miezul dezbaterii se află în altă parte. Întrebarea cheie este: de ce sunt cauzate aceste perturbări crescute ale vortexului polar? Cohen susține că acestea sunt legate de schimbările din Arctica, accelerate de schimbările climatice. Pe de o parte, topirea rapidă a gheții marine și, pe de altă parte, o creștere a stratului de zăpadă în Siberia.

Totuși, acest ultim punct rămâne „o dezbatere activă în cadrul comunității științifice”, a subliniat Michael Mann. „Modelele climatice nu surprind încă toată fizica de bază care poate fi relevantă pentru modul în care schimbările climatice influențează comportamentul curentului jet stream.Prin urmare, sunt necesare studii suplimentare în anii următori pentru a desluși misterul acestor reacții complexe în lanț.

 

 

 

Ultimele stiri

  • Schema germană: schimb de mașini pentru a evita tarifele americane
  • De ce continuă să moară elitele lui Putin?
  • Reforma serviciilor de informații din SUA sau lupta lui Donald Trump cu ”deep state” (II)
  • Imagini incredibile! O furtună puternică a făcut prăpăd în Sinaia. Vijelia a luat pe sus acoperișuri și a doborât mai mulți copaci – FOTO/VIDEO
  • COTAR acuză: ASF închide ochii în fața unui nou faliment pe piața polițelor RCA, iar ANAF controlează doar firmele care au capital românesc
  • „Pe drumul gustului”, o declarație de război împotriva prostituării televiziunii culinare
  • În 2025, unii mai poartă mască, iar alții încă trimit pornache pe whatsapp
  • La 15 ani, un elev clujean uimește lumea științifică cu o stație care „analizează atmosfera”. Performanțele l-au recomandat pentru campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • PE relaxează regulile privind stocurile de gaze. Ion Sterian: „Este un lucru bun pentru România”
  • Detoxifierea hormonală: Ce înseamnă și de ce este tot mai populară în rândul femeilor?
  • Exit mobile version