Crima dublă din 2 Mai, cu șoferul drogat care a fost lăsat să ucidă doi studenți, a reușit să producă un adevărat cutremur în sistem. Învinovățiți pe nedrept că nu au fost în stare să împiedice crima, polițiștii din toată țara, alături de sindicate, au început să se revolte și să arate că întreg sistemul este putred și meținut așa la ordinele politicului, care parazitează, de peste 30 de ani, Ministerul Afacerilor Interne.
Politicienii și cei înfipți prin sferele de influență, care nu au avut nicio reacție de genul ”tu știi cine sunt eu” sau ”te fac să-mi aduci singur permisul înapoi”, sunt o raritate absolută. Pentru amărâții ăia de polițiști din stradă, a opri pe cineva care a încălcat regulile de circulație este un adevărat calvar, pentru că nu știu peste cine dau. Că poate e vreun procuror, vreunul din conducerea ANPC sau cine mai știe ce instituție, cineva de la Guvern, un mare șmecher pe la partid, parlamentar sau vreun cotizant la toți aceștia. Și atunci suportă consecințele. Dacă românii ar ști prin ce trec, cu adevărat, polițiștii de rând, i-ar compătimi și nu i-ar mai urî atât de tare. La noi, chestia aia cu ”nimeni nu este mai presus de lege” este o glumă proastă, chiar sinistră. Legea este făcută doar pentru oamenii obișnuiți, adică muritorii de rând, poate și de aici izvorăște indignarea oamenilor atunci când legea se aplică. Cazul crimei din 2 Mai risca și poate mai riscă încă să dispară din atenția opiniei publice, acoperit de un alt scandal. Însă polițiștii și sindicatele din MAI au decis să rupă tăcerea, atacând din toate părțile și cu toată muniția. Sistemul e putred, au spus ei la unison. ”Am avut neplăcuta supriză să constatăm că premierul Marcel Ciolacu i-a făcut vinovați de complicitate morală pe polițiști, în cazul 2 Mai, ceea ce nu este corect. Și noi am putea spune, și am avea și mai multă dreptate, că guvernanții sunt autorii morali a tuturor nenorocirilor care se întâmplă în România în ultimii ani, atât în sistemul de ordine publică, cât și în sistemul medical”, ne-a declarat Marius Ionescu, vicepreședinte al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).
Sistemul este, deja, în colaps
Sindicaliștii din MAI spun că sistemul este deja în colaps din cauza deficitului de personal. În județul Mehedinți, în municipiul Orșova nu există oameni care să asigure nici măcar o patrulă de la ordine publică pe străzi și au retras și Poliția Locală, iar în orașul Baia de Aramă, din Mehedinți, nu există niciun polițist rutier. În orașul Toplița, în Harghita, au un singur criminalist. ”Polițiștii nu pot acționa pe ceva pe care nu au competență, că se consideră abuz în serviciu și se duc la pușcărie. Avem cazuri de polițiști, care, în timpul liber, au vrut să facă un bine și și-au exercitat atribuțiile de serviciu. Le-au făcut cetățenii plângere, iar procurorii le-au întocmit dosare penale și i-au trimis în judecată. Și atunci polițiștii nu intervin acolo unde nu au competențe, dar oamenii nu știu. Noi tot spunem de ani de zile. Dacă un om e polițist, să-i dea competențe și de judiciar, și de rutieră, să poată face orice pe acest domeniu. De ce nu se întâmplă lucrul ăsta? Pentru că politicienilor nu le convine, că le strică afacerile, de la lemne, până la cereale, pe zona de Sud, și nu numai. De asta polițistul e încorsetat, iar cetățeanul spune că n-a făcut polițistul”, ne-a precizat vicepreședintele SNPPC, Marius Ionescu.
Din tragedie, în tragedie
Sindicaliștii din MAI susțin că, dacă nu se spune adevărul cap-coadă în țara asta și dacă nu se și dispun măsuri pentru îndreptarea neregulilor, nu se va rezolva nimic și o să trăim într-o minciună perpetuă. ”Acum, îl vedem pe prim-ministru care zice că de ce nu venim la el să ne dea bani pentru drug-teste. Păi dacă ne trebuie și altceva? Dacă se întâmplă ceva cu o mașină, pe care Poliția nu o poate opri, pentru că nu există baraj rutier cu cuie? Uitați-vă la cazul de la Onești. Dacă aveau polițiștii în dotare anumite cartușe iritante sau paralizante puteau să tragă și să intre și oamenii ăia erau în viață. La noi pare de domeniul SF-ului să avem o asemenea dotare. Noi trecem dintr-un scandal în altul și se uită, fără să se rezolve nimic. Cazul de la Caracal, cu răpirea fetei și crima, de exemplu. Proiectul de lege prin care se reglementează intervenția polițiștilor s-a prăfuit pe la Parlament. Dacă vom avea din nou astfel de cazuri se va întâmpla la fel. Cine poate să facă legile și să asigure pregătirea și dotarea? Polițistul din stradă? Sunt probleme pe care le semnalăm de ani de zile. Și, dacă nu se va schimba nimic, vom merge din tragedie în tragedie”, a mai afirmat Marius Ionescu, vicepreședintele SNPPC.