AcasăDIVERSECutremur în Silicon Valley. Mark Zuckerberg, doi ani în spatele gratiilor?

Cutremur în Silicon Valley. Mark Zuckerberg, doi ani în spatele gratiilor?

Guvernul de la Londra este pe cale să facă ceva care va face Silicon Valley să tremure sau, cel puțin, îi va face pe directorii de rețele sociale să se gândească de două ori înainte de a zbura deasupra spațiului aerian britanic.

Premierul Rishi Sunak pare aproape sigur că va consolida proiectul de lege britanic privind siguranța online cu sancțiuni penale pentru șefii rețelelor de socializare, în urma unui lobby acerb din partea Partidului Conservator aflat la putere în această țară.

Proiectul, notează Financial Times, are ca scop protejarea minorilor de conținutul dăunător; astfel, dacă autoritățile de reglementare vor descoperi că Instagram a îndrumat copiii britanici către materiale care încurajează sinuciderea, Mark Zuckerberg ar putea sta până la doi ani după gratii.Oricât de dur ar suna, politicienii din principalele partide sunt nerăbdători să adopte norme mai stricte.

Amendamentul va fi probabil introdus atunci când acest proiect va ajunge în Camera Lorzilor, probabil în această primăvară. Cu excepția unor evenimente majore – cum ar fi înlocuirea din nou a prim-ministrului – ar trebui să fie adoptat înainte de noiembrie, când se încheie actuala sesiune a Parlamentului britanic.

Bineînțeles, nimic din toate acestea nu a fost pe placul unor lideri din domeniul tehnologiei. Jimmy Wales, co-fondatorul Wikipedia, a calificat această măsură drept o formă de tiranie, în timp ce alții suspectează o vendetă a politicienilor britanici în Silicon Valley.

Dar, de fapt, este o mișcare prudentă. Sancțiunile penale „tiranice” fac parte de ani de zile din viața de reglementare în sectorul bancar și în cel al construcțiilor din Marea Britanie, iar existența lor a contribuit la menținerea unor linii clare de responsabilitate și la facilitarea procesului de reglementare.

Frustrate că firmele de tehnologie nu și-au îndeplinit promisiunile de a înceta să dăuneze sănătății mintale a minorilor, grupurile britanice de protecție a copilului, precum NSPCC, sunt pe bună dreptate în spatele efortului pentru rezultate personale mai descurajante pentru directorii din rețelele sociale.

Iar ideea nu este atât de ciudată din punct de vedere juridic. Stephen Bainbridge, profesor de drept la UCLA, subliniază că pedepsirea unei companii întregi pentru comportamentul rău al directorilor săi – la fel ca majoritatea acțiunilor de reglementare împotriva Meta și a altor companii Big Tech până acum – penalizează în mod nedrept părțile nevinovate. Acţionarii pierd bani, iar angajaţii ar putea suferi reduceri de locuri de muncă.Sancțiunile personale împotriva conducerii companiei sunt un factor de descurajare mai eficient pentru comportamentul rău, susține el.

Un amendament care amenință cu închisoarea îl va vedea pe Zuckerberg să petreacă doi ani mâncând fasole pe pâine prăjită cu alți prizonieri britanici?

Meta și colegii săi vor face probabil tot ce le stă în putință pentru a preveni un astfel de scenariu, dar amenințarea în sine va împinge aproape sigur firmele să coopereze cu mai mult entuziasm atunci când vor fi auditate de Ofcom, noul organism de reglementare online al Regatului Unit.

Este, de asemenea, potrivit faptul că legea vine chiar în momentul în care liderii din Big Tech reduc mii de locuri de muncă și le spun angajaților că trebuie să trudească mai mult. Acum este momentul ca cei de la conducere să piardă și ei niște avantaje, inclusiv protecțiile juridice de care se bucură de ani de zile.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
862 afisari

5 COMENTARII

  1. Doar doi ani?
    Si aia probabil cu suspendare vs munca in folosul „comunitatii” (CIA, NSA, etc.).
    Cred ca in final se alege doar cu o mustrare.
    Evident o sa isi faca si autocritica, asa este frumos in Brave New World.

  2. Dar de ce sa manance fasole?niste terci de soia mai degraba,ca in puscariile chinezesti…si sa-i dea o celula plina de rozatoare ca sa alerge dupa el noaptea sa-i manance urechile.Facebook este un furt de proprietate intelectuala de la niste firme care lucrau pentru posta USA…sa-i confiste toti banii acestui jeg

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger