AcasăDIVERSECumpărăturile compulsive: depedența de chilipiruri golește buzunarele

Cumpărăturile compulsive: depedența de chilipiruri golește buzunarele

Criza costului vieții nu a reușit să domolească nebunia Black Friday.

Americanii au cheltuit o sumă record de 9,12 miliarde de dolari pentru a vâna chilipiruri online, potrivit celor mai recente estimări ale Adobe Analytics. În Marea Britanie, Barclaycard a înregistrat peste 1.200 de tranzacții pe secundă în momentul de vârf al freneziei de vânzare cu amănuntul – cel mai mare volum pe care l-a procesat vreodată.

Retailerii dublează  reducerile și ofertele speciale în perioada premergătoare Crăciunului. Brooke, o tânără din Carolina de Nord se recunoaște a fi “o cheltuitoare compulsivă”. Cumpărăturile nu au făcut-o mai fericită; de fapt, a acumulat o datorie de peste 6.000 de dolari pe cardul de credit. Și așa procedează zeci de milioane de oameni: își golesc buzunarele pe tot felul de chilipiruri, de la televizoare până la parfumuri.

Tentația e mare, notează Financial Times. Este dificil să cumperi mai puține lucruri atunci când totul în jurul nostru ne spune că este în regulă să cumpărăm din ce în ce mai mult. Consumul excesiv este o normă în societatea contemponană.

Suntem condiționați să vânăm oferte, coduri de reducere, bombardați cu marketing digital prin intermediul platformelor de socializare. Mai întâi Black Friday, apoi Cyber Monday, iar acum ofertele de Crăciun timpurii – se pare că retailerii intră în forță anul acesta pentru a-și asigura un munte de profit.

Dacă se combină cu puterea de facilitare a creditării ușoare și cu strategia „cumpără acum, plătește mai târziu” – un sector care încă nu este reglementat în mod corespunzător, dar care se preconizează că va valora 1 miliard de dolari la nivel mondial până în 2030 – este ușor de înțeles cum pot fi atrași oamenii să cheltuiască mai mult decât ar trebui.

În SUA, Adobe a înregistrat o creștere de 85% de la săptămână la săptămână a cumpărătorilor online care folosesc BNPL pentru a distribui rambursările în timpul „Cyber ​​Week” (perioada care cuprinde Black Friday și Cyber ​​Monday).

“Cumpărăturile sunt o adevărată dependență”, explică Pamela Roberts, un psihoterapeut care lucrează cu Spitalul Priory din Woking, Surrey. “Daunele psihologice sunt comparabile cu alte dependențe comportamentale, cum ar fi jocurile de noroc, ca să nu mai vorbim de pierderile financiare pe măsură ce datoriile cresc în spirală”.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
367 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger