AcasăDIVERSECum vine asta? Fumătorii sunt blamați, dar industria tutunului câștigă miliarde de...

Cum vine asta? Fumătorii sunt blamați, dar industria tutunului câștigă miliarde de dolari

Ceva nu se leagă: cu ocazia Zilei mondiale fără tutun, promovată de Organizația Mondială a Sănătății, institutul The Tobacco Atlas observă „declinul fumatului”. Cu toate acesta, în fiecare minut, 10 milioane de oameni din întreaga lume aprind o țigară, iar producătorii profită de acest lucru.

În țările bogate, puternica industrie a tutunului s-a diversificat în produse alternative, în primul rând țigări electronice. Potrivit AFP, în țările cu venituri medii și mici, marii producători de tutun își continuă politica „agresivă” de stabilire a prețurilor și cheltuiesc sume uriașe pentru a combate măsurile anti-fumat.

Vital Strategies, o firmă americană de analiză economică, și consultanții Universității Illinois din Chicago prognozează o creștere de aproximativ 2,5% a vânzărilor globale de țigări, care vor ajunge la 940 de miliarde de dolari în acest an. În Africa, suprafața culturilor de tutun a crescut 20% în 15 ani.

Dintr-o populație  globală de 8 miliarde de oameni, fumătorii sunt estimați la peste un miliard de către OMS  și The Tobacco Atlas. În fiecare an, ei consumă peste 5.000 de miliarde de țigări.

În anul 2000, o treime din populația mondială cu vârsta de peste 15 ani fuma, dar această proporție a scăzut în prezent la puțin sub 20%. China are cel mai mare număr de fumători: 300 de milioane, dintr-o populație de 1,4 miliarde de locuitori(date OMS 2020).

Indonezia este țara cu cea mai mare proporție de fumători de sex masculin: 62,7% dintre persoanele de peste 15 ani.Aproape 80% dintre fumători trăiesc în țările cu venituri mici și medii. În Africa și în Orientul Mijlociu, fumatul este în ușoară scădere, dar crește în Egipt, Liban și Irak.

Pe de altă parte, există mai multe studii privind marketingul pro-tutun, mai degrabă decât campaniile anti-tutun. Deși țările dezvoltate aplică taxe usturătoare, companiile producătoare de țigări obțin profituri substanțiale de pe urma prețurilor de vânzare, în timp ce fumătorii sunt blamați și  li se impun tot mai multe restricții.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
262 afisari

1 COMENTARIU

  1. americanii au observat inca din anii ’40
    ravagiile produse de eshapamentul auto, de „smog.ul de Los Angeles” (asta e paradigma!)
    si au dat vina pe fumat!

    „fumatul” e prin ardere,natural;
    in motoarele unitatilor de gazare se produce „combustia”, un fenomen ne-natural,fortzat
    din care ies tot felul de nenorociri-in aerul pe care-l respira oricine!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger