AcasăDIVERSECum se va schimba viața pe Pământ – scenarii apocaliptice

Cum se va schimba viața pe Pământ – scenarii apocaliptice

Viaţa pe Terra va fi inevitabil transformată de schimbările climatice atunci când copiii născuţi în 2021 vor împlini 30 de ani sau chiar mai devreme, avertizează un proiect de raport al specialiştilor de la GIEC, grupul interguvernamental de experţi ONU în evoluţia climei.

Raportul de evaluare de 4.000 de pagini( care nu va fi publicat oficial decât în februarie 2022, după aprobarea sa de către cele 195 de state membre), mult mai alarmist decât precedentul din 2014, are drept scop să influenţeze deciziile politice.

Preocuparea centrală a acestui raport este aceea a încălzirii globale comparativ cu perioada preindustrială (1850-1900).

GIEC estimează că, de acum înainte, depăşirea cu 1,5 grade Celsius ar putea antrena „treptat, consecinţe grave, timp de secole, uneori ireversibile”.

Potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale, probabilitatea ca acest prag de 1,5 grade Celsius pe parcusul unui an să fie depăşit până în 2025 este de 40%.

„Ce e mai rău urmează să vină, cu implicaţii asupra vieţii copiilor şi nepoţilor noştri, mult mai mari decât asupra noastră”, scrie GIEC.

Chiar şi limitând creşterea la 2 grade Celsius, alte până la 80 de milioane de persoane vor suferi de foamete până în 2050 şi 130 de milioane ar putea ajunge la sărăcie extremă în decurs de zece ani.

Prin semnarea Acordului de la Paris în 2015, comunitatea internaţională s-a angajat să limiteze încălzirea globală la 2 grade Celsius – ideal 1,5 grade Celsius – în comparaţie cu era preindustrială.

În 2050, sute de milioane de persoane care trăiesc în oraşe de coastă(Asia, SUA, America Latină) vor fi ameninţate de inundaţii mai frecvente, cauzate de creşterea nivelului mării, care la rândul său va duce la migraţii semnificative.

În oraşe, la o creştere a temperaturilor cu 1,5 grade Celsius, alte 350 de milioane de persoane vor fi expuşi penuriei de apă, în timp ce la o creştere cu 2 grade Celsius vor fi afectate alte 400 de milioane de persoane. Chiar şi la o creştere cu 0,5 grade, alte 420 de milioane de persoane vor fi expuse riscurilor din cauza valurilor de căldură extreme.

Peste 2 grade Celsius, topirea calotelor glaciare din Groenlanda şi vestul Antarcticii – care conţin suficientă apă pentru a determina o creştere a nivelului mării cu 13 metri – ar provoca o situație ireversibilă.

Acesta este motivul pentru care „fiecare fracţiune de grad contează”, insistă GIEC, în condiţiile în care, la un alt punct de ruptură, bazinul Amazonului – unul dintre plămânii planetei – s-ar putea transforma “într-o savană”.

În pofida concluziilor apocaliptice, raportul GIEC oferă și o notă de speranţă: “Omenirea îşi poate încă orienta destinul către un viitor mai bun, luând măsuri ferme în prezent pentru a încetini schimbările galopante din a doua jumătate a secolului”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
804 afisari

1 COMENTARIU

  1. Concluzia: vaccinati-va si renuntati la suveranitate si libertate si va fi bine. •⎳•

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger