AcasăDIVERSECum se gestionează cel mai mare risc al tuturor: incertitudinea

Cum se gestionează cel mai mare risc al tuturor: incertitudinea

Sunt vremuri incerte, dar nu am trăit niciodată fără riscuri. Poate suna nebunesc din cauza unei pandemii care ne-a perturbat viețile în nenumărate moduri – iar acum s-ar putea să fim în pragul celui de-al treilea război mondial.

Dar există o mare diferență între risc și incertitudine –  și fiecare necesită strategii diferite. Riscul poate fi gestionat prin asigurare sau acoperire, incertitudinea cere flexibilitate.

“Acest lucru este important de știut atunci când luați decizii mari în viață, cum ar fi cumpărarea unei case, schimbarea locului de muncă, pensionare sau chiar ajustarea portofoliului”, explică Allison Schrager, analist economic la Bloomberg și autoarea cărții „An Economist Walks Into a Bordhel: And Other Unexpected Places to Understand Risk”.

Riscul include situații care se pot măsura, dar incertitudinea apare din lucrurile care ne iau prin surprindere. Societatea a devenit foarte pricepută la măsurarea și gestionarea riscurilor cu ajutorul datelor și tehnologiei.

Și dacă nu putem elimina riscul, ne putem asigura împotriva acestuia: folosind opțiunile pe acțiuni ca asigurare împotriva scăderii prețului acțiunilor, de exemplu.

Pentru cea mai mare parte a istoriei, oamenii au trăit cu incertitudine și riscuri pe care nu le puteau gestiona. Războaiele violente și izbucnirile de boli mortale erau un fapt de viață. Acest lucru s-a schimbat în secolul al XX-lea.

Reziliență și flexibilitate

Dar ultimii doi ani pot marca o nouă eră. Încă putem gestiona riscul și avem instrumente mai bune în acest sens, dar în noua ordine mondială este vorba despre gestionarea incertitudinii – o propunere mult mai dificilă. Nu  poți planifica pentru imprevizibil.

Riscurile care apar din vremuri incerte necesită o strategie diferită – este nevoie de reziliență. Guvernele și băncile centrale au avut flexibilitatea care a făcut ca pandemia să fie mai puțin rea decât ar fi putut fi.

Au injectat tone de bani în programe de stimulare economică și achiziții masive de datorii. Tehnologia ARNm este remarcabil de flexibilă, iar oamenii de știință au folosit-o pentru a dezvolta un vaccin în timp record.

Acum, invazia rusă în Ucraina reprezintă o nouă sursă de incertitudine: economia Războiului Rece, armele nucleare, penuria de alimente, atacurile cibernetice, reacția Chinei la orice – toate sunt imposibil de prezis.

“Nu poți să-ți ții viața în așteptare”

Există instrumente de gestionare a riscurilor în politica fiscală și în reproiectarea piețelor globale, cum ar fi energia, ceea ce va contribui la reducerea riscului crizei.

Dar, după cum au arătat ultimii doi ani, controlul riscurilor nu poate exclude incertitudinea. Iar oamenii trebuie să-și dea seama cum să-și gestioneze propriile vieți.

Primul nostru instinct atunci când ne confruntăm cu mai multă incertitudine este să evităm să luăm decizii, să acumulam numerar, să nu ne mutăm, să așteptăm pensionarea și să evităm noi datorii.

Dar incertitudinea crescută poate dura mult timp și nu poți pur și simplu să-ți ții viața în așteptare. În mod normal, numerarul este atractiv atunci când vremurile sunt incerte, dar cu inflația de astăzi nu este nici o strategie sigură. Încă trebuie să investim în active riscante.

Așadar, subliniază Schrager, pentru a gestiona incertitudinea, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să promovezi reziliența, neasumându-ți riscuri excesive și promovând flexibilitatea în viața ta. Investiți în acțiuni, dar evitați activele nelichide sau excesiv de volatile.

Am fost norocoși în ultima jumătate de secol să trăim într-o lume cu riscuri remarcabil de puține de cele mai multe ori. Dar ne-a făcut și mai vulnerabili în alte moduri.

Reducem la neașteptat, deoarece rareori experimentăm costurile șocurilor de tot felul.

Companiile dețin mai puține stocuri atunci când nu își fac griji că lanțurile globale de aprovizionare se defectează; ne asumăm mai multe datorii dacă nu ne așteptăm să ne pierdem locurile de muncă sau am putea rezerva o călătorie nerambursabilă când nu ne putem imagina o pandemie care perturbă planurile de vacanță.

Ultimii doi ani ne-au reamintit că, oricât de mult am minimiza riscul, nu putem planifica totul. Trebuie să construim mai multe opțiuni în viața noastră, astfel încât să ne simțim mai puțin neputincioși atunci când ceva merge prost.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
387 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger