AcasăDIVERSECum să ceri o creștere de salariu - și să o obții

Cum să ceri o creștere de salariu – și să o obții

salariuSalariul mediu net a crescut doar cu 10 lei: în ce sectoare se câștigă cel mai bine

Cum să-i ceri șefului  o mărire de leafă este o întrebare veche, care continuă să domine locul de muncă, chiar dacă mulți angajați din întreaga lume se alătură tendinței „quiet quitting” sau fac presiuni pentru a continua să lucreze de acasă, în ciuda presiunii exercitate de companii pentru ca personalul să se întoarcă la birou.

În contextul creșterii costului vieții la nivel global, o creștere salarială este esențială pentru a-i ajuta pe lucrători să compenseze efectele inflației asupra puterii lor de cumpărare.

Însă a cere o mărire de salariu este mai ușor de spus decât de făcut – și este un subiect de care mulți angajați se tem din cauza lipsei de încredere.

Toată lumea are dreptul la un salariu corect, dar mulți nu își cunosc valoarea sau nu au  încrederea necesară pentru a cere compensația pe care o merită, spune  Zahra Clark, șefa departamentului pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord al Tiger Recruitment.

În SUA, doar 37% dintre angajați au cerut o creștere salarială de la angajatorul lor actual, potrivit unui sondaj recent realizat de PayScale, o companie de software și date privind remunerarea, pe 160.000 de lucrători.

Cu toate acestea, în cazul în care lucrătorii ar fi cerut o mărire de salariu angajatorului lor, șansele de a primi una erau „destul de bune”.

Consultanța Willis Tower Watson estimează că majorarea medie a salariului pentru angajații americani nu se va ridica la mai mult de 3,4% în acest an. Este o perspectivă  similară în Marea Britanie, cu salariile estimate să crească cu o medie de 3%.

Pentru expera în recrutare Sylvia Taudien, director executiv și fondator al Advantage Consultores, înainte de a cere o creștere a salariului, “angajații ar trebui să efectueze propriile cercetări despre intervalul tipic al remunerației pentru rolurile lor și să adune dovezi ale realizărilor  la locul de muncă”.

De asemenea, există o serie de reguli de „etichetă” care trebuie luate în considerare atunci când cereți un salariu mai mare, cum ar fi evitarea să faceți referire la creșterea salariului unui coleg pentru a vă consolida propriul caz.

În general, notează The National,  analiștii pieței muncii sunt de acord  că verificarea intervalelor de salariu, a ratei actuale a inflației și a costului vieții îi va ajuta pe angajați să negocieze o creștere a salariului mai mare decât cea sugerată de angajator.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
188 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger