AcasăDIVERSECum produce Ferrari modele de 5 milioane de euro – și cine...

Cum produce Ferrari modele de 5 milioane de euro – și cine are voie să le cumpere

Nivelurile ridicate de personalizare nu sunt neobișnuite în domeniul automobilelor ultra-premium. Cu toate acestea, Ferrari a reușit să se diferențieze prin revigorarea bogatei tradiții a construcției de caroserii unicat.

Pentru a reînvia spiritul acestor mașini,  compania italiană a creat divizia de Proiecte Speciale, permițând unui număr mic de clienți VIP  să își creeze modelul de vis.

„Special Projects este vârful piramidei, atunci când vine vorba de personalizare”, a declarat Emanuele Carando, șeful departamentului de marketing al Ferrari, pentru The National. „Totul începe cu o idee foarte aproximativă pe care o are clientul, iar aceasta este apoi interpretată într-un concept de către echipa de design.Premisa este de a crea ceva ce nu a existat niciodată.”

Și există șase Ferrari cu adevărat speciale în program: SP 38, Omologata, P80/C, SP 48 Unica, BR 20 și SP 12 EC(  parțial pentru că proprietarul său este nimeni altul decât celebrul muzician Eric Clapton).

Culmea exclusivității

Ferrari dezvoltă maximum două mașini din Proiecte Speciale pe an. „În esență, clientul devine directorul general al companiei pentru dezvoltarea mașinii respective, participă la procesul de producție”, spune Carando.

Mai puțin de 20 de automobile au fost construite până în prezent prin intermediul acestui program. Numai costul exclude toți clienții potențiali, cu excepția unei fracțiuni, deoarece factura pentru crearea unui Ferrari unic începe de la 5 milioane de euro.

Nu este vorba doar de a avea buzunare adânci, deoarece clienții trebuie să îndeplinească anumite criterii pentru a avea acces la programul Proiecte Speciale. Prima sarcină este identificarea unui Ferrari personal,  donator din gama actuală, folosit ca bază pentru o creație personalizată.

Fiecare model Special Poject este supravegheat de directorul de design Flavio Manzoni și implică o combinație de tehnologie 3D și un grad ridicat de măiestrie practică – încorporată într-o mașină unică.

author avatar
Radu Jacotă Redactor