Cauta

Cum „luptă” Europa cu poluarea: peste 570.000 de zboruri cu avioane private

Boom-ul jet-urilor private nu dă semne de încetinire. O analiză publicată joi de grupul de campanie pentru protecția mediului Greenpeace a arătat că numărul de zboruri ale  acestor avioane în Europa a crescut anul trecut cu 64%, atingând un nivel record de 572.806.

S-a constatat că emisiile generate de avioanele private s-au dublat în regiune, depășind emisiile anuale de carbon pe cap de locuitor a 550.000 de rezidenți ai Uniunii Europene.

Mai mult de jumătate (55%) din zboruri au fost călătorii foarte scurte, sub 750 de kilometri, care ar fi putut fi efectuate cu trenul.

„Creșterea alarmantă a numărului de zboruri cu avioane private este în total dezacord cu toate datele științifice privind clima, care ne spun să reducem imediat emisiile de CO2 pentru a evita un dezastru total”, a declarat pentru CNBC Klara Maria Schenk, responsabil pentru campania Mobility for All Greenpeace.

Cele mai populare destinații pentru zborurile cu avioane private au Nisa(Coasta de Azur), Paris, și al doilea oraș ca populație din Elveția, Geneva.

Datele organizației neguvernamentale Transport & Environment arată că avioanele private sunt de până la 14 ori mai poluante decât avioanele comerciale per pasager și de până la 50 de ori mai poluante decât trenurile.

Asta pentru că, în doar o oră, un singur avion privat poate emite două tone de dioxid de carbon. Între timp, o persoană obișnuită din UE emite 8,2 tone de echivalent CO2 pe parcursul unui an întreg.

Rezervările pentru avioane private au început să se accelereze în ultimii trei ani, iar după relaxarea treptată a restricțiilor Covid-19 cererea a rămas puternică.

Prognozele actuale realizate de KlasJet, o companie exclusivă de charter cu avioane private și corporative, arată că acest sector va reveni la o rată anuală de creștere a pieței de peste 10% în acest an, comparativ cu activitatea de dinaintea pandemiei.

Ultimele stiri

  • Macron e bun de gură, dar nu va rezolva criza migrației
  • Dublă dominație: Israelul nu are rivali pe piețele financiare și în Orientul Mijlociu
  • Trump, meșterul ”zidului tarifar asiatic”
  • Euro puternic – sabie cu două tăișuri
  • Schema germană: schimb de mașini pentru a evita tarifele americane
  • De ce continuă să moară elitele lui Putin?
  • Reforma serviciilor de informații din SUA sau lupta lui Donald Trump cu ”deep state” (II)
  • Imagini incredibile! O furtună puternică a făcut prăpăd în Sinaia. Vijelia a luat pe sus acoperișuri și a doborât mai mulți copaci – FOTO/VIDEO
  • COTAR acuză: ASF închide ochii în fața unui nou faliment pe piața polițelor RCA, iar ANAF controlează doar firmele care au capital românesc
  • „Pe drumul gustului”, o declarație de război împotriva prostituării televiziunii culinare
  • Exit mobile version