Cel puțin un complot terorist major a fost dejucat de Serviciile franceze în perioada Jocurilor Olimpice, iar canalele pro-Stat Islamic lansează amenințări la adresa stadioanelor și a fanilor.
Principala preocupare vine din partea „Statului Islamic din regiunea Khorasan” (IS-K), cu sediul în Afganistan. Și pe bună dreptate, comentează The Spectator. În martie 2023, generalul american Michael Kurilla a avertizat Congresul că IS-K ar putea lansa un atac împotriva unor ținte europene cu „un avertisment foarte scurt sau chiar deloc”.
Un an mai târziu, IS-K și-a asumat responsabilitatea pentru atacul asupra Crocus City Hall, regiunea Moscova, care a ucis peste 140 de personae.
Înaintemergătorul grupării, Statul Islamic din Irak și Siria, controla în 2015 o zonă de patru ori mai mare decât Țara Galilor. S-a putut baza pe fluxuri de venituri tipice unei entități statale. A beneficiat de un comerț profitabil cu antichități furate și de exploatarea resurselor naturale. Numai vânzarea de țiței a ajuns la 3 milioane de dolari pe zi. Asta înseamnă o mulțime de arme AK.
„Hub-and-spoke”
Răpirile pentru răscumpărare, contrabanda și extorcarea continuă să fie principalele surse de venit pentru IS-K, dar la o scară mai mică.
Narcoticele au fost, din punct de vedere istoric, o soluție pentru grupurile rebele. Talibanii au fost fericiți să profite de pe urma comerțului cu opiu în timpul insurgenței lor: 100 de milioane de dolari pe an. Dar IS-K nu s-a alăturat acestui comerț și a criticat vehement implicarea talibanilor, ceea ce a dus la o izbucnire a violențelor între cele două grupuri în 2017.
Cu toate acestea, IS-K beneficiază de o rețea de francize ale Statului Islamic care sunt înființate în întreaga lume. Un sistem internațional „hub-and-spoke” înseamnă că resursele sunt puse în comun de fiecare dintre francize, IS-K fiind beneficiarul net.
Potrivit unui raport al echipei de monitorizare a ONU, biroul Al-Karrar al SI, care are sediul în Puntland, Somalia, trimite în mod regulat bani prietenilor săi din Afganistan.
De asemenea, revizuirea analizelor blockchain de către proiectul CRAAFT a arătat că donațiile făcute unităților media islamiste au venit sub formă de criptomonede Bitcoin, Ethereum și TRX.
Rețeaua hawala
O problemă mult mai mare este utilizarea de către IS-K a hawala – o rețea informală de brokeri care transferă bani, cu o reglementare redusă sau inexistentă.
Trezoreria SUA a raportat că IS-K se folosește în mod obișnuit de hawala, în special în Kabul și Jalalabad, pentru a transfera sume în Afganistan și a obține fonduri în Turcia, Pakistan și Emiratele Arabe Unite. Aceste fonduri ajung inevitabil în economia licită, intermediarii cumpărând întreprinderi, proprietăți și alte active.