AcasăDIVERSECum ar arăta o lume fără Twitter?

Cum ar arăta o lume fără Twitter?

Viitorul rețelei de socializare pare foarte incert după o săptămână la fel de agitată ca și precedentele, între noi concedieri de personal și reinstalarea contului lui Donald Trump, sursă probabilă de controverse. O întrebare apare din ce în ce mai des: cum ar arăta o lume fără Twitter?

Cu aproximativ 237 de milioane de utilizatori zilnici la ultima numărătoare de la sfârșitul lunii iunie, Twitter este mult mai mic decât Facebook (1,98 miliarde), TikTok (peste un miliard), dar și Snapchat (363 de milioane).

Cu toate acestea, în puțin peste 15 ani, platforma a devenit un loc important pentru directori, companii, celebrități și mass-media, care uneori se mulțumesc să folosească acest canal pentru a comunica. Însă părerile diferă.

Twitter „nu este esențial”, a declarat pe contul său antreprenorul newyorkez Steven Cohn. „Lumea s-ar descurca foarte bine și fără Twitter”, a insistat el, convins, ca și alții, că tărâmul tweeturilor este doar un microcosmos, cu o importanță reală limitată.”Cea mai mare partea a tweet-urilor provin de la 1% dintre utilizatori. Majoritatea oamenilor normali nu se conectează niciodată.”

Dimpotrivă, pentru Karen North, profesor la Universitatea Annenberg din cadrul USC, „ceea ce este cu adevărat grozav la Twitter este că oricine poate anunța ceva care poate fi văzut de toată lumea.

„Twitter a devenit o platformă centrală pentru a raporta realitatea a ceea ce se întâmplă pe teren”, spune Charles Lister de la centrul de reflecție Middle East Institute din Washington, citat de AFP.

La fel ca majoritatea celorlalte rețele de socializare, Twitter este folosit și pentru a răspândi propagandă și informații false. Compania a dezvoltat instrumente de moderare pentru a face față acestei situații, însă sustenabilitatea acestora este pusă sub semnul întrebării după plecarea a peste două treimi din personal.

„Liderii autoritari sau oricine care nu dorește ca informațiile să fie împărtășite ar putea beneficia de o lume fără Twitter”, anticipează Mark Hass, profesor la Universitatea de Stat din Arizona, în timp ce Karen North susține că “ar fi groaznic pentru jurnalism”, deoarece rețeaua cuprinde „știri și informații”.

O altă funcție a acestui spațiu colaborativ, „Twitter a devenit o sursă vitală de informații, sfaturi, ajutor reciproc în timpul uraganelor, incendiilor de pădure, războaielor, atacurilor teroriste sau epidemiei”, a adăugat Caroline Orr, cercetător la Universitatea din Maryland, avertizând că “nu poate fi înlocuit cu plarformele existente”.

În general, nu există un răspuns evident la întrebarea privind posibilele alternative la Twitter.

„Facebook are utilitatea sa, dar este puțin învechit”, spune Charles Lister. Mark Hass menționează rețeaua socială Mastodon sau site-ul Reddit,”dar probabil că vor rămâne nișe”. “Niciuna dintre ele nu va deveni piața publică pe care Twitter a încercat să o creeze.”

O replicare a Twitter “ar necesita resurse uriașe și un interval de timp semnificativ”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
122 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger