AcasăDIVERSECui îi mai arde de turism în vreme de război

Cui îi mai arde de turism în vreme de război

Războiul din Gaza amenință economiile fragile și dependente de turism ale Egiptului, Iordaniei și Libanului, declanșând îngrijorări că impactul se va răspândi în tot Orientul Mijlociu.

În Iordania, unde turismul reprezintă 10 % din produsul intern brut, un operator de turism a declarat că războiul a declanșat o serie de anulări: „Pur și simplu, luni și luni de rezervări au dispărut”.

În Egipt, unde guvernul a apelat deja la FMI pentru a atenua criza economică, multe rezervări turistice în Sinai, care se învecinează cu Gaza, au fost anulate.

„Vedem deja rapoarte de rezervări anulate în țările vecine, precum Egiptul”, spune Farouk Soussa, economist regional la Goldman Sachs. „Credem că ar putea costa Egiptul miliarde de dolari în venituri pierdute din turism numai în acest an fiscal. Țara nu are amortizoarele de schimb valutar pentru a absorbi o astfel de lovitură”.

Noura al-Kaabi,  ministru de stat pentru afaceri externe din Emiratele Arabe Unite, a declarat  că statul din Golf lucrează „fără încetare” pentru o încetare totală a focului și a avertizat că temperatura regională se apropie de un „punct de fierbere”.

Bilanțul abrupt al victimelor civile în urma asaltului IDF asupra Fâșiei Gaza, după incursiunea Hamas în sudul Israelului, a spulberat speranțele de a obține dividende economice în urma unei noi ere de relații mai bune între statul evreu și vecinii săi arabi.

Criza s-a extins deja, cu bombardamente peste granița dintre Israel și Liban și atacuri cu drone și rachete asupra orașului israelian Eilat de la Marea Roșie de către miliția Houthi din Yemen, care este susținută de Iran.

Egiptul, Iordania și Libanul, care sunt dependente de turism, se confruntau cu dificultăți chiar înainte de conflict. Libanul, aflat deja într-o criză profundă, se bazează pe turism pentru aproximativ 40% din PIB și se confruntă acum cu o deteriorare economică suplimentară.

Hotelierii spun că războiul din Gaza este responsabil pentru unele anulări din partea grupurilor de turiști israelieni și americani. O conflagrație mai amplă ar putea reduce valoarea în creștere a proprietăților.

„Retailerii sunt deja îngrijorați de scăderea vânzărilor, în special în domeniul luxului”, a declarat un consultant. „Unele evenimente mari de lansare a unor produse noi sunt anulate – toți sunt speriați de ceea ce va urma.”

Regele Charles este așteptat să participe la deschiderea summitului ONU COP28 privind clima din Dubai, alături de alți lideri mondiali, începând cu 30 noiembrie. În această săptămână, guvernul britanic a ridicat riscul de atacuri teroriste în Emiratele Aarabe Unite de la „probabil” la „foarte probabil”.

456 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Chiar şi ministrul Agriculturii recunoaşte că România e groapă de gunoi: „Intră lactate care n-au văzut laptele”. Inutil, tot nu face nimic

Afirmaţie şocantă de la ministrul Agriculturii, Florin Barbu. A spus că, în România, intră produse din lapte care nu sunt produse, de fapt, din...

Bătrânul care a ucis-o pe angajata de 23 ani, declaraţii uluitoare în faţa anchetatorilor. Ar fi spus că nu-i pare rău (VIDEO)

Bărbatul de 72 de ani care este principalul suspect al uciderii angajatei de 23 de ani a fost arestat preventiv vineri seară. Femeia era...